Reactie

Simons vertelt over Barça-tijd: 'Misschien ben ik daarom ook wel beroemd geworden'

Simons vertelt over Barça-tijd: 'Misschien ben ik daarom ook wel beroemd geworden'

28-03-2023 10:41

Xavi Simons heeft in gesprek met HELDEN verteld over zijn beginjaren in de jeugdopleiding van FC Barcelona. De huidige PSV-middenvelder vond het aanvankelijk maar vreemd om al van jongs af aan in de belangstelling te staan van supporters.

Op zijn derde verliet Simons met zijn familie Amsterdam voor Spanje, waarna hij op zijn zesde werd ingelijfd door FC Barcelona en op jeugdcomplex La Masía kwam te spelen. Vervolgens ging het hard. "Bij Barça won ik vier keer op rij de Ballon d'Or, de prijs voor de beste jeugdspeler", zegt de Oranje-international tegen het tijdschrift. "Er waren zoveel jongens die toernooien speelden, maar juist ík won die prijzen. Op dat moment deed het niet veel met me, ik besefte niet hoe bijzonder dat was. Als ik zo'n prijs gewonnen had, dacht ik meteen aan het volgende toernooi."

Vanaf jongs af aan staat Simons al 'in the picture', zoals hij het zelf omschrijft. "Was het niet om het voetbal, dan was het wel om mijn haar. Misschien dat ik ook daardoor beroemd ben geworden. Ik heb niet gekozen voor mijn haar, ik heb het van mijn moeder. Als twaalfjarige jongen vroegen fans al om een handtekening en of ze met me op de foto mochten als ik na een wedstrijd met teamgenoten het veld afliep. Ik dacht: waarom willen ze mijn handtekening? Ik vond het maar raar."

Of Simons nou een wedstrijd won of niet: supporters wilden met hem op de foto. "Daar had ik dan natuurlijk geen zin in. Thuis zei Faustino (zijn zeven jaar oudere broer, red.) dan: Ik snap het Xa, maar die mensen rijden twee uur met de auto speciaal voor jou. Hij had gelijk en hield mij met beide benen op de grond in het voetbalgekke Spanje."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!