Nieuws

Spanning in de KKD: zo werkt de promotie naar de Eredivisie

Spanning in de KKD: zo werkt de promotie naar de Eredivisie

9 maart - 09:08 Laatste update: 09:07, Vandaag

In de Keuken Kampioen Divisie hebben clubs nog drie speelrondes om uit te maken wie om play-offs gaat spelen richting promotie naar de Eredivisie. De verschillen zijn klein in de tweede competitie van Nederland en dat zorgt voor de nodige spanning. Hoe werken de promotie play-offs precies en welke ploegen maken de meeste kans? VoetbalNieuws.nl neemt je mee in de wondere wereld van promotievoetbal. 

Hoe werken de play-offs naar de Eredivisie?

Ieder seizoen zijn er twee vaste plekken voor een Keuken Kampioen Divisie-ploeg om direct te promoveren naar de Eredivisie. De nummers één en twee van elk KKD-seizoen mogen zich in het daaropvolgende seizoen melden op het hoogste niveau in Nederland. De nummers zeventien en achttien degraderen juist en moeten het zien te redden in de Keuken Kampioen Divisie. 

De derde promotieplek wordt bepaald middels play-offs. De nummer zestien van de Eredivisie gaat in de koker met de vier periodekampioenen én de twee hoogstgeklasseerde ploegen in de KKD die geen periodetitel hebben gepakt. In theorie kunnen dus zelfs de nummers zeven en acht van de KKD deelnemen aan play-offs, afhankelijk van de positie van de periodekampioenen. Ook mogen belofteteams niet meedoen aan de play-offs.

De bovenstaande zeven ploegen strijden vervolgens middels play-offs om de derde en laatste plek in de Eredivisie. Het afgelopen seizoen wist Almere City op bezoek bij FC Emmen met 1-2 te winnen, waardoor Ally voor het eerst naar de Eredivisie mocht. Emmen degradeerde juist. 

Dit zijn de periodekampioenen van dit seizoen

Eerste periode: Roda JC
Tweede periode: Willem II
Derde periode: FC Groningen
Vierde periode: NNB

Dit is de huidige stand in de KKD

De top twee van de KKD promoveert rechtstreeks naar de Eredivisie. Met nog negen speelrondes te gaan is het een stuk spannender in de KKD dan in de Eredivisie: de verschillen zijn zeer klein in de top vijf:

1. Willem II 74 (35)*
2. Roda JC 71 (35)*
3. FC Groningen 70 (35)*
4. FC Dordrecht 66 (35)
5. ADO Den Haag 59 (35)
6. De Graafschap 59 (35)
7. NAC 51 (35)

*Heeft ook een periodetitel op zak

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!