Nieuws

Boekhorst reageert op terugkeer Kroes: 'Behandeling zaak kan wel een jaar duren'

Boekhorst reageert op terugkeer Kroes: 'Behandeling zaak kan wel een jaar duren'

26 april - 07:12

Tijdens een ledenvergadering heeft de bestuursraad van Ajax uitgelegd waarom Alex Kroes, ondanks zijn eerdere schorsing, toch terugkeert als technisch directeur. Dit gebeurt in het licht van een lopend onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar mogelijke handel met voorkennis. Tegeover NU.nl reageert Ernst Boekhorst, voorzitter van de bestuursraad van Ajax, over de duur van het onderzoek.

Ondanks eerdere beschuldigingen is Kroes in een andere rol binnen de organisatie heraangesteld. Het onderzoek van de AFM richt zich op zijn aankoop van 17.500 aandelen vlak voordat hij waarschijnlijk als directeur zou worden benoemd, waarmee hij mogelijk toegang had tot koersgevoelige informatie.

De uitkomst van het onderzoek kan grote gevolgen hebben voor Kroes. "Mocht de AFM de handelswijze van Kroes als een strafbaar feit beoordelen, dan wordt zijn contract met Ajax alsnog ontbonden," verklaarde de voorzitter van de bestuursraad van Ajax. Hij voegde toe, "maar we liggen op een stapel, de verwachting is dat het wel een jaar kan duren voor de AFM deze zaak behandelt," in een gesprek met NU.nl.

Michael van Praag, voorzitter van de Raad van Commissarissen, was kritisch over de handelingen van Kroes en noemde ze "dom en naïef". Hij benadrukte dat Kroes beter de wet zou moeten kennen. Donderdagavond vond er op Sportpark De Toekomst een speciaal belegd crisisberaad plaats. Daaruit bleek dat Kroes zelf begonnen was aan zijn nieuwe taken als technisch directeur. "We pakken de dingen heel snel op", gaf hij aan in gesprek met de NOS.