Nieuws

Dit is waarom PSV pot 1 misloopt voor de Champions League van volgend seizoen

Dit is waarom PSV pot 1 misloopt voor de Champions League van volgend seizoen

6 mei - 11:55

PSV is officieel kampioen van Nederland, maar eerder wisten de mannen van Peter Bosz al dat zij zich hadden gekwalificeerd voor de Champions League. De Eindhovenaren stromen direct in, in de nieuwe opzet van het miljoenenbal, alleen doen dat niet vanuit pot 1. Hoe zit dat precies? VoetbalNieuws.nl legt het aan je uit.

Het is nog ver weg, maar PSV kan voorzichtig al naar volgend seizoen gaan kijken. De Eindhovenaren zijn al kampioen en spelen nergens meer voor. Dit seizoen zat Nederlands kampioen Feyenoord nog in pot 1 en daarmee ontliep het andere grote tegenstanders. De Champions League-opzet gaat ook nog eens op de schop en dat betekent dat PSV niet dezelfde luxe zal ervaren. 

Waarom zal PSV niet in pot 1 van de Champions League loting zitten?

De afgelopen jaren konden Nederlandse ploegen mazzel hebben met de potindelingen, echter gaat het systeem komend seizoen op de schop. De Champions League wordt uitgebreid naar 36 deelnemers en al deze ploegen zullen gezamenlijk in een ranglijst staan. Behalve de titelverdediger, die altijd in pot 1 zal zitten, zullen de potindelingen gemaakt worden op basis van het UEFA-clubcoëfficiënt.

Daarmee lijkt PSV komend seizoen, afhankelijk van de andere deelnemers, in pot twee of drie terecht te komen. Eerder werkte de potindeling van de UEFA op basis van de kampioenen van de grootste competities op de coëfficiëntenlijst. Die werden samen met de winnaars van de Champions League en Europa League in pot 1 gestopt. Dat gaat nu dus veranderen. In totaal zal PSV acht wedstrijden spelen en minimaal vier daarvan zullen tegen teams uit dezelfde pot zijn.