Nieuws

Celtic prolongeert titel opnieuw: welke andere clubs zijn in Europa al kampioen?

Celtic prolongeert titel opnieuw: welke andere clubs zijn in Europa al kampioen?

15 mei - 22:40 Laatste update: 22:40

Bijna alle Europese competities lopen op zijn einde. In Nederland kroonde PSV zich voor de 25ste keer in de clubgeschiedenis tot kampioen van Nederland. Hoe zit het bij de andere competities? VoetbalNieuws.nl geeft je een beeld van de tien belangrijkste competities.

Premier League - ?

Het is nog altijd razendspannend in de Premier League. Arsenal, Manchester City en Liverpool waren in een geweldige strijd betrokken geraakt om de titel. Echter lijken The Reds van Jürgen Klopp de laatste weken de titel verspeeld te hebben en dus gaat de strijd tussen Man City en Arsenal. Momenteel staan The Gunners bovenaan in Engeland, maar Pep Guardiola en zijn manschappen speelden één wedstrijd minder. Mocht die inhaalwedstrijd gewonnen worden dan is Manchester City de koploper van Engeland en is het verschil met Arensal twee punten. 

Serie A - Internazionale

Voor de twintigste keer in de geschiedenis van Italië kroonde Inter zich kampioen. De zege op aartsrivaal en nummer twee AC Milan was genoeg om de tweede ster binnen te slepen en de eerste titel sinds het seizoen 2020/2021 te pakken. Niemand kon in Italië dit seizoen de manschappen van Simone Inzaghi volgen. Er werd tot nu toe slechts twee keer verloren en vijf keer gelijkgespeeld. Het gat naar de nummer twee bedraagt dan ook achttien punten. Ook kreeg de Nerazzurri slechts negentien doelpunten tegen in 35 speelrondes tijd.

La Liga - Real Madrid

Kampioen worden zonder zelf in actie te komen. Het is de minst leuke manier om een titel binnen te slepen, maar wel de realiteit voor Real Madrid. FC Barcelona en Girona speelden in een direct duel om de tweede plaats tegen elkaar. Barça verloor de wedstrijd met 4-2 en dus waren de Madrilenen niet meer in te halen. Het was de 36ste keer dat Los Blancos er met de titel vandoor gingen in La Liga en de derde keer in vijf jaar tijd. Hoewel er veel feestelijkheden zullen komen waren er geen vrolijke beelden uit Madrid na de nederlaag van Barcelona. Het tweede treffen met Bayern München wacht nog en daar ging de volledig focus van coach Carlo Ancelotti op.

Bundesliga - Bayer Leverkusen

In Duitsland werd een ongelofelijke hegemonie doorbroken. Xabi Alonso en zijn manschappen verbazen nog altijd iedereen en hun meest recente overwinning op Eintracht Frankfurt betekende het 48ste duel zonder nederlaag. Die Werkself was nog nooit kampioen van Duitsland geworden en de afgelopen elf seizoenen op rij ging Bayern München er steeds met de titel vandoor. De eeuwige nummer twee Bayer Leverkusen bleek dit jaar eindelijk af te kunnen rekenen met het langlopende stigma en thuis tegen Werder Bremen kroonden zij zichzelf tot Meister

Ligue 1 - PSG

Waar in Duitsland de hegemonie juist doorbroken werd, ging deze in Frankrijk wel gewoon verder. PSG mocht zichzelf wederom kampioen noemen. Echter hadden zij daarvoor wel de hulp nodig van Olympique Lyon. In het eigen kampioensduel speelde Les Parisiens met 3-3 gelijk tegen laagvlieger Le Havre. Eén dag later kon alsnog de vlag uit, want AS Monaco verloor op bezoek bij Lyon. In de afgelopen twaalf jaar was er slechts twee keer een andere kampioen van Frankrijk dan PSG. Het lukte OSC Lille in het seizoen 2020/2021 en AS Monaco in het seizoen 2016/2017. Voor PSG betekende het de twaalfde landstitel en de derde op een rij.

Eredivisie - PSV

In Nederland was het dus eindelijk weer de beurt aan PSV om de schaal omhoog te houden. Na een geweldig seizoen duurde het uiteindelijk tot de 32ste speelronde voordat de schaal ook daadwerkelijk in Eindhoven was. Voor het grootste gedeelte van het seizoen was de ploeg van Peter Bosz ongeslagen, maar daar maakte stuntploeg NEC een einde aan. Een 4-2 overwinning op Sparta Rotterdam was uiteindelijk genoeg om de titel in de wacht te slepen. Erg gemakkelijk wonnen de Eindhovenaren die wedstrijd niet, want de bezoekers uit Rotterdam kwamen zelfs even op voorsprong. Het werd zelfs nog even 2-2 in het Philips Stadion, maar na rust liep PSV uit tot 4-2.

Primeira Liga - Sporting CP

De Primeira Liga in Portugal kent meestal slechts twee kanshebbers voor de titel. FC Porto en Benfica verdelen de Portugese landstitel meestal mooi onder elkaar en vorig jaar pakte Roger Schmidt met zijn Benfica de eer. Hij kon dat niet herhalen, want door een 2-0 nederlaag op bezoek bij Famalicão was het Sporting CP dat er met de titel vandoor ging. Het is pas de derde keer deze eeuw dat Os Leões de titel pakken en in totaal de twintigste keer in de clubgeschiedenis. Het gat tussen Sporting en Benfica is nu acht punten en met nog twee wedstrijden is dat niet meer te overbruggen.

Jupiler Pro League - ?

Het Belgische competitiesysteem werkt anders dan de meeste Europese competities. Daardoor is het meestal wel spannend tot de laatste dag en ook dit jaar heeft de Belgische Jupiler Pro League nog geen kampioen. Wat wel al duidelijk is, is dat het Royal Antwerp van Mark van Bommel de titel niet gaat prolongeren. Met nog twee speelrondes te gaan heeft Anderlecht momenteel de beste papieren. Na 38 wedstrijden gespeeld te hebben, hebbben zij 46 punten. Dat is evenveel als nummer twee Club Brugge, maar drie meer dan nummer drie Union Saint-Gilloise.

Süper Lig - ?

De Turkse competitie is dit seizoen al vaker in het nieuws geweest. Vaak was dat negatief, zoals ook rond kampioenskandidaat Fenerbahçe. De club liep van het veld af tijdens de Turkse Super Cup en in eigen land werden de spelers aangevallen door supporters van een andere club. Toch is het nog altijd razendspannend in de Süper Lig. Er zijn nog twee speelrondes te gaan en zowel Galatasaray als Fenerbahçe verloren slechts één keer. Galatasaray lijkt op pole position te staan en heeft een voorsprong van zes punten.

Scottish Premiership - Celtic

In Schotland is de vraag simpel, wint Celtic de titel of Rangers? Dit seizoen ging de titel voor de derde keer op een rij naar Celtic. The Bhoys wonnen een cruciale Old Frim Derby met 2-1 en daarmee kwam het op matchpoint tegen Kilmarnock. Celtic moest slechts één punt behalen, maar deed veel meer dan dat. In een veel scorend duel behaalde de groen-witte formatie Brendan Rodgers de 54ste titel in de geschiedenis van de club. Van de laatste tien seizoenen nam Celtic negen keer de titel mee naar huis.

Wil jij op de hoogte blijven van al het grote voetbalnieuws? Dan is de VoetbalNieuws-app perfect voor jou! Download hier de app uit de Play Store en klik hier voor de App Store. Al het grote nieuws direct op je telefoon!