Nieuws

Kan er dit seizoen wel een club uit de Keuken Kampioen Divisie degraderen?

Kan er dit seizoen wel een club uit de Keuken Kampioen Divisie degraderen?

31-10-2023 09:29 Laatste update: 26 april - 18:00

Al enkele jaren is het een opmerkelijk fenomeen in de Keuken Kampioen Divisie, de nummer laatst van de competitie speelt ook 'gewoon' het volgende seizoen weer in de KKD. Maar, kan er dit seizoen wel een club uit de Eerste Divisie degraderen? Voetbalnieuws zocht het voor je uit!

De KKD is in Europa de enige competitie in het betaald voetbal waar er geen sprake is van degradatie. Met de stuntploegen uit het amateurvoetbal in de KNVB Beker wordt de roep om een verbeterde voetbalpiramide in Nederland steeds luider. Toch lijkt de voetbalfanaat daar toch nog langer op te moeten wachten. In de winter van 2019 besloot de KNVB dat er minimaal tot en met het seizoen 2022/23 geen promotie- en degradatieplicht tussen de Keuken Kampioen Divisie en de Tweede Divisie was. Vorig jaar werd duidelijk dat de KNVB die poort zelfs nog vijf tot tien jaar langer dicht wil houden. 

Enkel wanneer een club met een beloftenteam uit de Eredivisie naar de KKD degradeert, dan degradeert het desbetreffende jong-team direct uit de eerste divisie. Mocht dat gebeuren, dan komt daar wel een ander beloftenteam voor in de plaats. Hetzelfde geldt als een beloftenploeg als nummer laatst in de KKD eindigt. 

Het kampioenschap van Jong AZ in het seizoen van 2016/17 van de Tweede Divisie, was de laatste keer dat een ploeg naar de Eerste Divisie promoveerde.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!