Nieuws

Wie is Francesco Farioli, de coach (35) die steeds interessanter wordt voor Ajax?

Wie is Francesco Farioli, de coach (35) die steeds interessanter wordt voor Ajax?

30 april - 08:54 Laatste update: 08:55

De kans dat Francesco Farioli trainer van Ajax wordt, is steeds groter aan het worden, zo schetste het Algemeen Dagblad. Dat heeft mede te maken de moeilijkheden rondom Graham Potter en Erik ten Hag, waarvan het om verschillende reden voor de Amsterdammers lastig wordt om ze aan te kunnen stellen. Ajax voerde in ieder geval al gesprekken met Farioli, klinkt het. VoetbalNieuws.nl schetst een portret van zijn persoon.

Trainerscarrière Francesco Farioli

Farioli, geboren op 10 april 1989 in Barga, Italië, is een opkomende naam in de voetbalwereld. Farioli's carrière begon niet direct in de schijnwerpers; na zijn jeugdcarrière als keeper koos hij voor een academische weg en behaalde hij een diploma in filosofie aan de Universiteit van Florence. Zijn thesis over de esthetiek van voetbal en de rol van de keeper werd zelfs gepubliceerd in een blad, een teken van zijn diepe begrip van het spel.

In 2011 maakte de toen nog maar 22-jarige Farioli de overstap naar coaching, startend als assistent bij Fortis Juventus in de Serie D. Zijn vaardigheden en kennis brachten hem uiteindelijk naar internationale bodem. Van 2017 tot 2020 werkte hij als keeperstrainer naast Roberto De Zerbi, eerst bij Benevento en vervolgens bij Sassuolo. Die ervaringen versterkten zijn tactische inzicht en gaven hem een kijkje in de keuken van het voetbalmanagement op topniveau.

Zijn échte doorbraak als hoofdtrainer kwam in Turkije, waar Farioli in 2021 tekende bij Fatih Karagümrük, een nieuw gepromoveerd team in de Süper Lig. Hier toonde hij zijn vermogen om teams te revitaliseren en prestaties te leveren boven verwachtingen, wat resulteerde in een respectabele achtste plaats in de competitie.

Trainer Francesco Farioli van OGC Nice zou in beeld zijn bij Ajax

Francesco Farioli bij OGC Nice

Na een korte periode bij Alanyaspor, nam Farioli in 2023 de leiding bij OGC Nice. In de Franse Ligue 1 blijft hij indruk maken met zijn tactisch inzicht en vermogen om jong talent te ontwikkelen. Nice staat momenteel op een vijfde plaats en heeft daarom zicht op rechtstreekse kwalificatie voor de Europa League. In de nationale beker werd de ploeg in de kwartfinales uitgeschakeld door Paris Saint-Germain. Met spelers als Pablo Rosario, Dante, Jean-Clair Todibo, Jérémie Boga en Morgan Sanson speelt Farioli voornamelijk in een 4-3-3-formatie, precies zoals de Ajax-school.