Nieuws

Hard op weg naar Liverpool: de carrière van Feyenoord-trainer Arne Slot

Hard op weg naar Liverpool: de carrière van Feyenoord-trainer Arne Slot

26 april - 18:04 Laatste update: 18:08

Arne Slot is sinds de zomer van 2021 de hoofdtrainer van Feyenoord. Onder zijn leiding won de club in 2023 voor het eerst sinds 2017 de landstitel. Sinds zijn komst heeft Feyenoord een enorme transformatie ondergaan met als resultaat aanvallend en attractief voetbal in de Kuip. Maar wie is Slot eigenlijk en wat waren de hoogtepunten uit zijn voetbalcarrière als speler en trainer? VoetbalNieuws legt het je uit.

Slot als speler

Als speler doorliep Slot de jeugdopleiding van FC Zwolle. Bij die club maakte hij in 1995 op 17-jarige leeftijd ook zijn debuut in het betaald voetbal. In zijn eerste seizoen kwam de middenvelder tot veertien wedstrijden en één doelpunt voor Zwolle, dat uitkwam in de Eerste Divisie. 

In de jaren die volgden groeide Slot uit tot een vaste waarde in Zwolle. Hij zou uiteindelijk zeven seizoenen in de hoofdmacht spelen en tot 164 competitiewedstrijden komen, waarin hij 50 keer scoorde. In 2002 werd Slot met Zwolle kampioen van de Eerste Divisie.

Image from Gyazo

Slot in het seizoen 2002/2003 als speler van NAC Breda

Na de titel met Zwolle stapte Slot over naar Eredivisionist NAC Breda. Bij NAC veroverde hij al snel een basisplaats en kwam hij in vijf seizoenen tot 142 duels (21 goals). Na zijn periode in Breda koos de middenvelder voor een transfer naar Sparta Rotterdam, waarvoor hij 54 wedstrijden speelde in twee seizoenen. In 2009 keerde de middenvelder op huurbasis terug bij Zwolle, om een jaar later definitief overgenomen te worden. In 2012 werd Slot met zijn club voor de tweede keer in zijn carrière kampioen van de Eerste Divisie.

Trainerscarrière

Slot begon zijn trainerscarrière als jeugdtrainer bij Zwolle. Vervolgens was hij assistent bij Cambuur, waar hij ook een tijdje interim-trainer was. Zijn grote doorbraak volgde als assistent van John van den Brom bij AZ.

Toen Van den Brom vertrok, werd Slot in 2019 aangesteld als hoofdtrainer in Alkmaar. Hij loodste AZ naar de tweede plek toen de Eredivisie vanwege corona werd afgebroken. Gedurende het seizoen 2020/21 werd bekend dat Slot naar Feyenoord zou vertrekken. Hierdoor werd de coach door AZ op non-actief gezet.

Bij Feyenoord volgde Slot in 2021 Dick Advocaat op. In zijn eerste seizoen werd de finale van de Conference League gehaald waar AS Roma met 1-0 te sterk was. Een jaar later was het raak met de landstitel, de eerste sinds 2017. Feyenoord speelt attractief voetbal onder Slot, in een kenmerkende stijl die ook al bij AZ te zien was.

Image from Gyazo

Slot met Santiago Gimenez met de schaal na de gewonnen landstitel afgelopen seizoen

De succescoach verlengde na de landstitel zijn contract tot medio 2026 bij de Rotterdammers. De geboren Bergentheimer geniet in Rotterdam enorm veel krediet vanwege het aantrekkelijke voetbal en de bijbehorende sportieve successen. Dit seizoen zal Slot met Feyenoord genoegen moeten nemen met de tweede plek in de Eredivisie en winst van de KNVB Beker.

Liverpool lonkt

In april 2024 werd bekend dat Slot op een shortlist van Liverpool stond om de opvolger van Jürgen Klopp te worden. De dagen die daarop volgden, verden snel vorderingen gemaakt. De twee partijen lijken nu snel op een akkoord uit te komen en Slot heeft al uitgesproken graag naar Anfield te vertrekken. Volgens fanmedium 1908.nl wil Feyenoord vijftien miljoen euro ontvangen om de trainer eerder te laten vertrekken, nadat de vorige zomer Tottenham Hotspur al nadrukkelijk in de belangstelling van Slot stond.