Nieuws

'Simons liet zien dat hij internationaal mee kan, in hoog tempo met en zonder bal'

'Simons liet zien dat hij internationaal mee kan, in hoog tempo met en zonder bal'

27 maart - 10:56

Wim Kieft zag in de EK-kwalificatiewedstrijd tussen Frankrijk en het Nederlands elftal de unieke kwaliteiten van Xavi Simons boven komen drijven. Oranje ging met 4-0 de boot in, maar volgens de analist liet in de PSV'er als een van de weinigen zien dat hij het hoge niveau van zijn tegenstanders kon bijbenen. En dat ondanks zijn toch redelijk kleine postuur.

De 19-jarige middenvelder annex aanvaller mocht van bondscoach Ronald Koeman debuteren in de basiself. Dat deed hij als hangende linksbuiten. 'Simons liet in een aantal acties met indrukwekkende sprints zien dat hij de snelheid bezit om internationaal met de Fransen mee te kunnen en in het hoge tempo met en zonder de bal, offensief en defensief', zo stelt de EK-winnaar van 1988 in zijn column voor De Telegraaf.

'Bij hem vragen velen zich af of hij door zijn tengere postuur fysiek niet te kort gaat komen om zich internationaal op het hoogste niveau staande te houden.' Kieft stelt dat we daar niet bang voor hoeven te zijn. 'Je kan gemakkelijk een aantal spelers opnoemen die met een vergelijkbare fysiek overeind blijven zoals Pedri en Gavi bij FC Barcelona of Bernardo Silva bij Manchester City. Pep Guardiola had vroeger bij FC Barcelona Xavi en Iniesta lopen, ook niet de grootsten.'

Desondanks denkt Kieft dat de positie als aanvallende middenvelder van Oranje nog wat te vroeg komt voor de groeibriljant van PSV. 'Voorlopig zal Wijnaldum op die positie de voorkeur krijgen van Koeman.'

Oranje verloor haar eerste wedstrijd in de EK-kwalificatiewedstrijd dus met 4-0 van Frankrijk. Maandagavond krijgt de ploeg de kans om de rug te rechten en dat is het ook aan haar stand verplicht. Dan komt voetbaldwerg Gibraltar op bezoek in De Kuip.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie