Nieuws

Hato timmert aan weg bij Ajax: dit zijn de vijf jongste debutanten van Ajax ooit

Hato timmert aan weg bij Ajax: dit zijn de vijf jongste debutanten van Ajax ooit

17-04-2023 14:47

Jorrel Hato beleeft op inmiddels zeventienjarige leeftijd een mooi seizoen bij Ajax. Tegen FC Emmen maakte de linksback zijn basisdebuut, terwijl hij eerder tegen FC Den Bosch in de KNVB Beker de op twee na jongste debutant ooit werd. Wie zijn de vijf jongste debutanten voor Ajax ooit? VoetbalNieuws brengt je op de hoogte.

5. Vurnon Anita

De middenvelder annex verdediger was zestien jaar en 349 dagen toen hij op 19 maart 2006 zijn debuut mocht maken voor Ajax. De Amsterdammers namen het op tegen FC Groningen in een uitduel. Anita viel in bij een 2-1 achterstand, waarna er uiteindelijk met 3-2 verloren werd. Bij Ajax groeide de controleur uit tot international van het Nederlands elftal en verdiende hij een transfer naar Newcastle United. Na Newcastle speelde Anita voor Leeds United, Willem II en CSKA Sofia, om in 2020 bij RKC Waalwijk te tekenen. Daar speelt de spelverdeler nog steeds. 

4. Jorrel Hato

De linksback, die ook in het centrum uit de voeten kan, mocht dit seizoen tegen FC Den Bosch zijn debuut maken voor Ajax in de KNVB Beker. Hato was op dat moment de zestien jaar en 310 dagen. De linkspoot viel in bij een 0-1 tussenstand, waarna het uiteindelijk nog 0-2 werd voor de Amsterdammers. Inmiddels gebruikt Heitinga Hato regelmatig. Tegen FC Emmen mocht de verdediger op linksback zelfs zijn basisdebuut al maken. 

3. Naci Ünüvar

Op een leeftijd van zestien jaar en 223 dagen mocht Ünüvar zijn debuut maken voor Ajax onder Erik ten Hag in de Johan Cruijff Arena. In de KNVB Beker was Spakenburg de tegenstander op 22 januari 2020. De middenvelder annex aanvaller viel in bij een 3-0 tussenstand. Uiteindelijk werd het 7-0 voor de Amsterdammers en kwam Ünüvar vanaf de stip zelfs tot scoren. Tot een echte doorbraak bij Ajax kwam het vooralsnog niet. Dit seizoen wordt de technicus verhuurd aan het Turkse Trabzonspor.

2. Clarence Seedorf

Seedorf was lange tijd de jongste debutant van Ajax ooit, maar inmiddels is hij de nummer twee. Op een leeftijd van zestien jaar en 210 dagen mocht Seedorf uit bij VVV Venlo zijn opwachting maken op 28 oktober 1992. Toen Seedorf binnen de lijnen kwam, stond het 0-2 voor Ajax. Uiteindelijk werd het 3-7 voor de Amsterdammers. In Amsterdam groeide Seedorf tevens uit tot international van het Nederlands elftal. Na Ajax speelde de spelverdeler onder meer nog voor Internazionale, AC Milan, Real Madrid en Sampdoria.

1. Ryan Gravenberch

De jongste debutant van Ajax ooit is Gravenberch. De middenvelder doorliep de gehele jeugdopleiding van de Amsterdammers om op 23 september 2018 op een leeftijd van zestien jaar en 130 dagen zijn debuut te maken voor Ajax. Ten Hag liet de spelverdeler invallen tegen PSV toen Ajax al met 3-0 achterstond. Daar kwam geen verandering meer in. Na een aantal jaar met veel invalbeurten veroverde Gravenberch vorig seizoen definitief een basisplaats. Ook werd de spelverdeler bij Ajax international van Oranje. Deze zomer maakte de middenvelder de overstap naar Bayern München, waar hij nog niet veel aan spelen toekomt.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!