AZ doet dankzij Karlsson uitstekende zaken in strijd om derde plek

06-03-2022 18:50 Laatste update: 21:22

AZ heeft zich zondag uitstekend herpakt na het bekerverlies van Ajax afgelopen donderdag. NEC werd mede door twee doelpunten van Jesper Karlsson met 1-3 verslagen.

Karlsson zette zijn ploeg al vroeg op voorsprong. Al in de achtste minuut haalde de Zweed hard uit op aangeven van Aslak Fonn Witry. Nadien werd er lang door de VAR gekeken of de buitenspeler de bal niet met de arm had getoucheerd, maar ondanks de protesten aan Nijmeegse zijde bleef de goal staan. Onterecht, aangezien op de beelden duidelijk te zien was dat de Zweed hands maakte.

NEC moest daarna in de achtervolging en was bij vlagen de betere ploeg. Vlak voor rust kregen de Nijmegenaren loon naar werken door op gelijke hoogte te komen via Rodrigo Guth. De verdediger kopte raak uit een corner. Na rust bleef NEC de betere ploeg. Meermaals hadden Lasse Schöne en consorten op voorsprong kunnen komen. Na een stormloop van een kwartier was AZ weer aan zet. NEC-keeper Mattijs Branderhorst moest vaak redding brengen, maar had geen antwoord op een schot van Karlsson: 1-2.

In het slot counterde de Alkmaarders ook nog naar de 1-3. Tijani Reijnders schoot en Hakon Evjen kon na een redding van Branderhorst uit de rebound raak schieten. AZ behoudt daardoor de vierde plek en loopt drie punten uit op FC Twente. De achterstand op nummer drie Feyenoord bedraagt één punt. NEC blijft negende in de Eredivisie.