Moedeloos Ajax gaat weer onderuit tegen AZ en verkeert in degradatiezone

08-10-2023 16:29
9

Ajax is er wederom niet in geslaagd om een resultaat te boeken. De Amsterdammers gingen met 1-2 onderuit tegen het AZ van Pascal Jansen.

Met een flink gewijzigde opstelling begon Maurice Steijn met Ajax aan het duel met AZ. Steven Berghuis en Josip Sutalo waren niet fit genoeg bevonden om te starten en de vervangers op hun posities waren respectievelijk Amourricho van Axel Dongen en Jakov Medic. Voor eerstgenoemde was dit zijn eerste basisplaats in een officiële wedstrijd van Ajax-1.

In de eerste helft was het tempo zeer laag. Dat had waarschijnlijk alles te maken met de Europese wedstrijden die beide elftallen afgelopen week speelden, maar dat zorgde er wel voor dat de start niet al te vermakelijk was. Kansen waren spaarzaam. De grootste van Ajax kwam op naam van Carlos Forbs, die naar de grond ging en zijn schot geblokt zag worden.

Vlak voor rust was het toch AZ dat op voorsprong kwam. De Alkmaarders loerden op een fout in de verdediging van de Amsterdammers en die kwam er. Na balverlies was het in de omschakeling drie tegen drie en daar wist, wie anders, Vangelis Pavlidis van te profiteren. De Griek schoot kiezelhard raak.

Na rust was het Ajax dat wel wilde, maar niet alles uit het vaatje wist te tappen. Dat vaatje raakte nog wat verder leeg toen Dani de Wit op aangeven van Sven Mijnans binnen wist te schieten. De voormalig Ajacied vierde zijn doelpunt uitbundig. Toch was het Ajax dat een kwartier voor tijd weer terug in de wedstrijd kwam. Branco van den Boomen zag een afstandsschot van richting worden veranderd en binnen vliegen.

In de slotfase van het duel ging Ajax meer risico nemen, maar was het AZ dat de kansen op meer kreeg. Jens Odgaard vergat een aantal keer de wedstrijd te beslissen. Gelukkig voor de Deen werd de thuisploeg verder niet meer gevaarlijk en zijn de drie punten voor AZ. Dat betekent dat Ajax na acht speelronden met vijf punten op de zestiende plaats staat in de Eredivisie, met twee wedstrijden minder gespeeld weliswaar. AZ vinden we met 22 punten terug op de tweede plaats.