Nieuws

De Gelderlander: overname Vitesse dichterbij door herziening provinciale regels

De Gelderlander: overname Vitesse dichterbij door herziening provinciale regels

15 mei - 13:27 Laatste update: 13:28

De provincie Gelderland staat volgens De Gelderlander open voor gesprekken over de financiële voorwaarden die de overname van Vitesse kunnen beïnvloeden. Gedeputeerde Helga Witjes heeft aangegeven dat de provincie bereid is de dialoog aan te gaan over een kettingbeding dat Vitesse een aanzienlijke boete van 11,3 miljoen euro oplegt bij de aankoop van hun stadion, het GelreDome.

Dit beding werd in 2003 opgesteld en maakt het voor Vitesse kostbaar om eigenaar te worden van het stadion. Echter, de situatie is gecompliceerd doordat Michael van de Kuit, eigenaar van het GelreDome, interesse heeft getoond in de overname van de club. De provincie had niet voorzien dat de stadioneigenaar de club zou willen overnemen, wat leidt tot onduidelijkheid over de toepassing van het beding in deze nieuwe context.

Witjes heeft recent aangegeven dat er mogelijkheden zijn om de regelgeving aan te passen, wat cruciaal kan zijn voor de financiële redding van Vitesse. De club kampt momenteel met ernstige financiële problemen, waaronder een schuld van 18,9 miljoen euro.

De provincie benadrukt echter dat ze geen financiële steun zal bieden aan de club, conform het beleid dat betaald voetbal niet met publieke middelen ondersteund dient te worden. De herziening van het kettingbeding zou een alternatieve vorm van ondersteuning kunnen bieden, zonder directe financiële injectie vanuit de provincie.