Nieuws

Deze halve Nederlander wordt de op één na hoogste baas van de FIFA

Deze halve Nederlander wordt de op één na hoogste baas van de FIFA

15 mei - 11:55

Mattias Grafström, zoon van een Nederlandse moeder, is de nieuwe secretaris-generaal van de FIFA. Zijn benoeming vond plaats tijdens het 74ste FIFA-congres in Bangkok. Grafström, die naast zijn Zweedse ook de Nederlandse nationaliteit heeft, spreekt vloeiend Nederlands en heeft een achtergrond in sportmanagement.

Halve Nederlander krijgt topfunctie bij de FIFA

"Ik voel me nederig en zeer vereerd dat ik ben benoemd tot secretaris-generaal van de FIFA. Ik wil graag FIFA-president Gianni Infantino bedanken, evenals de presidenten van alle confederaties, de vice-presidenten en leden van de FIFA Council dat ze mij hebben toevertrouwd om het voetbal te mogen dienen op zo'n belangrijke positie", verklaarde Grafström. Hij volgde in oktober 2023 op interim-basis de Senegalese Fatma Samoura op en werkt sinds 2016 voor de FIFA, na eerder actief te zijn geweest bij de UEFA.

"Voetbal is van kinds af aan mijn passie. Ik begon als kind met spelen en heb mijn hele werkzame leven op verschillende niveaus in het voetbal gewerkt. Er zijn dan ook geen woorden om mijn gevoelens te uiten, nu ik met trots en een groot gevoel van verantwoordelijkheid deze grootste uitdaging van mijn loopbaan heb aanvaard. Samen met het hele FIFA-team, zal ik mij meer dan ooit inzetten ten dienste van de prachtige voetbalsport, de FIFA en haar 211 aangesloten bonden", voegde hij eraan toe.