Nieuws

Waarom Manchester City en Girona elkaar in de weg kunnen zitten voor CL-plaatsing

Waarom Manchester City en Girona elkaar in de weg kunnen zitten voor CL-plaatsing

13 februari - 11:49 Laatste update: 15 mei - 12:41

Manchester City en Girona, beide onderdeel van City Football Group (CFG), staan voor een uitdaging als het gaat om hun deelname aan de Champions League volgend seizoen. Volgens de UEFA moeten de eigenaren van CFG hun aandeel in een van de clubs verminderen om aan de regelgeving te voldoen. Het meest waarschijnlijk is dat CFG het aandeel in Girona zal verlagen tot minder dan 30%, aangezien dit de eenvoudigste oplossing lijkt om te voldoen aan de eisen van de UEFA.

UEFA-regels en de mogelijke gevolgen voor Manchester City en Girona

De UEFA heeft nieuwe regels ingesteld die multi-club eigendom binnen Europese competities reguleren. Als beide clubs zich via hun nationale competities kwalificeren voor de Champions League, moet CFG kiezen om zijn belang in Girona aanzienlijk te verminderen of Girona deel te laten nemen aan de Europa League. Een andere optie zou zijn om alle aandelen in een van de clubs over te dragen aan een blind trust onder toezicht van de UEFA.

Invloed van CFG op transfers en spelers

Girona heeft al een plek in de top-vier van La Liga veiliggesteld, mede dankzij spelers die door de CFG zijn overgebracht, waaronder Sávio, die na dit seizoen naar City zal overstappen. De UEFA heeft ook de transferactiviteiten tussen CFG-clubs onderzocht, waarbij drie of meer spelers tussen de clubs zijn overgedragen, hetgeen invloed heeft op de integriteit van de competities.

De uitkomst van deze situatie zal niet alleen invloed hebben op de plaatsing van City en Girona in de Champions League, maar ook de toekomstige regelgeving van de UEFA ten aanzien van multi-club eigendom kunnen beïnvloeden.