Nieuws

Waarom Manchester City en Girona elkaar in de weg kunnen zitten voor CL-plaatsing

Waarom Manchester City en Girona elkaar in de weg kunnen zitten voor CL-plaatsing

13 februari - 11:49 Laatste update: 27 februari - 10:40

Manchester City en Girona zijn beide hard op weg om een Champions League-ticket te bemachtigen, maar beide clubs staan onder dezelfde City Group en dat gaat tegen de regels van de UEFA in. Hoe steekt dat in elkaar? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Impact van Girona's prestaties op City's Europese ambities

Girona, een zogenaamde zusterclub van Manchester City, blijft echter een bedreiging vormen voor de Champions League-aspiraties van de regerend titelhouder. De UEFA-regels verbieden namelijk enige vorm van controle of invloed van dezelfde entiteit over meerdere clubs die deelnemen aan de UEFA-competities. Beide clubs, City en Girona, zijn eigendom van de City Football Group (CFG), wat een mogelijke schending van de UEFA-regels inhoudt.

UEFA-regels en de mogelijke gevolgen voor Manchester City en Girona

Als beide clubs zich via hun nationale competities kwalificeren voor de Champions League, moet de UEFA dat grondig onderzoeken. De CFG, onder leiding van Ferran Soriano, heeft belangen in verschillende clubs wereldwijd, waaronder dus Girona en City. Als beide clubs de UEFA-regels overtreden en zich kwalificeren, zal de eindklassering in hun competities bepalen wie er naar de Champions League gaat.

Momenteel staat Girona tweede in La Liga en Manchester City tweede in de Premier League, waardoor beide clubs een goede kans maken op deelname aan het miljardenbal. Echter, als beide clubs op dezelfde positie eindigen in hun competitie, zal de UEFA-coëfficiënt van hun landen bepalen wie voorrang krijgt. In dat geval zal alleen City zich plaatsen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!