Wat is de City Football Group, waar Girona en Manchester City onderdeel van zijn?

Wat is de City Football Group?
11 juli om 19:15
Laatste update: 11 juli om 19:15

Girona CF is hard op weg om het volgende succesverhaal van de City Football Group te gaan worden. Naast Manchester City en de Spaanse stuntploeg heeft het voetbalimperium nog een aantal clubs onder zijn hoede. Wat de City Football Group precies inhoudt, neemt VoetbalNieuws met je door!

Enkele jaren na de overname van Manchester City in 2008 door sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, werd in 2013 de City Football Group opgericht. Een holding die eigendom is van drie verschillende organisaties. Met 81 procent heeft Abu Dhabi United Group de meeste aandelen in handen, waar ook Silver Lake (18%) en CITIC Group (1%) mede-eigenaar zijn. Na de oprichting viel New York City in hetzelfde jaar ook in handen van de CFG, waar een jaar later Melbourne City en Yokohama F. Marinos zich toevoegden aan de voetbalfranchise.

Vandaag de dag maken maar liefst veertien clubs deel uit van de City Football Group en heeft het clubs over de hele wereld. Zo maken naast Manchester City (Engeland), New York City (VS), Melbourne City (Australië), Yokohama F. Marinos (Japan) en Girona (Spanje), ook nog eens Palermo (Italië), Troyes (Frankrijk), Lommel (België), Mumbai City (India), Montevideo City Torque (Uruguay), EC Bahia (Brazilië) en sindskort  Istanbul Basaksehir (Turkije) onderdeel uit van de CFG. Verder gelden Club Bolivar (Bolivia), Vannes OC (Frankrijk) en Geylang International (Singapore) als partnerclubs van de groep. In april 2022 viel een overname van NAC nog in het water.

Vanuit Manchester, waar het allemaal begon, wordt de CFG aangestuurd. De groep houdt zich niet alleen bezig met voetbal, maar ook met maatschappelijke belangen en onderwijs en richt het zich op sport, innovatie en business. Op het gebied van voetbal heeft de CFG op verschillende plekken in de wereld speciale voetbalacademies, waar het talentvolle stafleden en speler opleidt. De groep plukt ook geregeld talentvolle voetballers weg, om ze vervolgens bij voor een periode bij een bepaalde club te stallen. Zo werd Dermane Karim afgelopen zomer nog overgenomen van Feyenoord en gestald bij Lommel SK. Onderling verhuren clubs binnen de CFG ook spelers, met de Braziliaanse aanvaller Sávio als goed voorbeeld. In 2022 werd het talent overgenomen van Atlético-MG en gestald bij Troyes. Na een mislukte periode bij PSV, speelt Sávio dit seizoen bij Girona en zal komende zomer naar alle waarschijnlijkheid een transfer naar Manchester City gaan maken.