Nieuws

Mag Girona, beheerd door de City Group, volgend seizoen de Champions League in?

Mag Girona, beheerd door de City Group, volgend seizoen de Champions League in?

06-11-2023 13:35 Laatste update: 6 februari - 10:40

Girona staat knap tweede in de Primera División en mag langzaam al gaan denken aan Europees voetbal. Mag de club, die gedeeltelijk onder de City Group staat, wel deelnemen aan de Champions League in het volgende seizoen? VoetbalNieuws brengt de regels in kaart.

UEFA overweegt verandering in regel

Het Franse Toulouse wist in het vorige seizoen de Franse beker te winnen en mocht daarmee plots Europa in. De Franse club moest echter wekenlang wachten op bevestiging, aangezien de club wordt beheerd door RedBird Capital Partners. Dit Amerikaanse bedrijf beheert onder meer AC Milan en volgens de UEFA mogen er geen clubs met dezelfde eigenaar op Europees niveau uitkomen.

De UEFA heeft deze regel uiteraard in het leven geroepen om belangenverstrengeling en valsspelen tegen te gaan, maar in het Europese voetbal lopen steeds meer clubs tegen mogelijke problemen aan. Zo beheert de City Group talloze clubs, waaronder Girona. Bijna 44% van de club is in handen van de groep. 

In maart stelde de UEFA al mogelijk regels aan te passen wat het beheren van meerdere clubs betreft. Wanneer kan worden aangetoond dat een club onafhankelijk wordt onderhouden, kan de Europese voetbalbond afwijken van de regel. Er moet dus aantoonbaar bewijs zijn dat de City Group zich niet in de zaken mengt van Girona. Uiteindelijk mocht Toulouse wél de Europa League in en dus mag ook Girona nog hopen op Europees voetbal. Wellicht zijn de regels versoepeld tegen de tijd dat de Spaanse club zich in Europa mag melden. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!