Nieuws

Ten Hag op de schopstoel: deze managers versleet United het afgelopen decennium

Ten Hag op de schopstoel: deze managers versleet United het afgelopen decennium

26-12-2023 11:44 Laatste update: 11:53

Erik ten Hag zit momenteel op de schopstoel bij Manchester United. De Nederlander krijgt flink wat kritiek over zich heen en is sinds het vertrek van Sir Alex Ferguson al de zoveelste manager die het niet voor elkaar krijgt om de ploeg terug aan de top te brengen. Voetbalnieuws geeft je een lijstje.

David Moyes, juli 2013 - april 2014

Na het vertrek van Ferguson was Moyes de aangewezen man om het stokje over te nemen. Letterlijk zelfs, want Ferguson koos zelf voor de Spanjaard om aan de slag te gaan bij United. De manager kreeg een contract voor zes jaar, maar presteerde ondermaats. Na zijn aanstelling hing er op Old Trafford zelf een banner met de tekst 'The Chosen One' verwijzend naar de uitspraken van José Mourinho enkele jaren eerder. Zijn eerste officiële wedstrijd resulteerde in een overwinning en daarme veroverde Moyes direct zijn eerste prijs, de Community Shield. Echter was dit ook het enige zilverwerk dat de manager pakte bij United. Na tien maanden vol tegenvallende resultaten was het al weer afgelopen en mocht Moyes zijn biezen pakken. Ryan Giggs maakte het seizoen af voordat Louis van Gaal in de zomer werd aangesteld.

Louis van Gaal, juli 2014 - mei 2016

Van Gaal moest zorgen voor een revolutie, maar kreeg het eveneens niet voor elkaar om kampioen te worden met United. De Nederlander kreeg volop lof nadat hij met het Nederlands elftal de derde plaats had veroverd op het WK en in de zomer werd het Engelse transferrecord verbroken doordat United ruim tachtig miljoen euro betaalde voor Angel Di Maria. Zijn eerste seizoen verliep teleurstellend en in de zomer besloot Van Gaal dat een grote schoonmaak noodzakelijk was. Di Maria vertrok weer, maar ook Robin van Persie werd verkocht.

Bastian Schweinsteiger, Memphis Depay en Anthony Martial warden gehaald, maar wisten allen niet te overtuigen. Het spel was volgens de fans saai en traag, maar na zeven speelrondes stond de ploeg van Van Gaal wel bovenaan. Toch ging het mis. Vijfmaal werd er 0-0 gespeeld tot het einde van het jaar en uitschakeling in de Champions League werd niet gewaardeerd. In de tweede seizoenshelft ging het op en af, maar de beslissing om Van Gaal aan het eind van het seizoen te ontslaan, was al gemaakt. De FA Cup werd nog gewonnen, maar dat was niet genoeg om aan te blijven. Slechts 52 procent van de wedstrijden werd gewonnen.

José Mourinho, mei 2016 - december 2018

Aan Mourinho de taak om het dan eindelijk recht te trekken. De grote aankoop is Zlatan Ibrahimovic. De Zweed is ook direct bepalend voor de ploeg als hij de winnende scoort in de Community Shield-finale. In een seizoen dat op en af gaat wordt wel nog de FA Cup gewonnen en wordt Ajax verslagen in de Europa League-finale. Wel eindigt de club slechts zesde in de Premier League.

Het vertrouwen wordt behouden in de Portugees ondanks de 24 punten achterstand van United aan het einde van de rit op kampioen Chelsea. Dertien wedstrijden blijft United het seizoen er na ongeslagen vanaf de start van de competitie. United leek de weg naar de top te hebben gevonden, maar tegenvallende resultaten tegen de mindere goden gooien roet in het eten. Europees is Sevilla te sterk en de FA Cup-finale wordt verloren van Chelsea. United eindigt het seizoen als tweede en Mourinho noemt het enige tijd later de grootste prestatie in zijn carrière.

In zijn derde seizoen verloopt het voorspoedig en verliest United slechts eenmaal in de eerste negen wedstrijden. Toch neemt de druk toe en ook zijn clashes met de media worden hem niet in dank afgenomen. Na het verlies tegen Liverpool wordt Mourinho ontslagen, ondanks een enigszins succesvolle periode.

Ole Gunnar Solskjaer, december 2018 - november 2021

Solskjaer krijgt als oud clubicoon de touwtjes in handen na het vertrek van Mourinho. Enigszins onervaren op het hoogste niveau begint de Noor zijn campagne. De media vraagt zich al snel af of dit de juiste beslissing was aangezien Solskjaer enkel Molde FK had gecoacht. Veertien van zijn eerste negentien wedstrijden worden gewonnen en als snel komt de hoop weer terug. 'Ole’s at the wheel', wordt al snel gescandeerd. United eindigt in zijn eerste seizoen als zesde.

Het tweede seizoen onder de Noor is kleurloos en progressie wordt nauwelijks geboekt. United eindigt als derde en het is slechts de tweede keer sinds het vertrek van Ferguson dat de club in de top drie eindigt. Zowel in de League Cup, Europa League als FA Cup worden de halve finales bereikt, maar gewonnen werd er niets. Een seizoen later oogst Solskjaer wel lof. United eindigt als tweede, maar verliest de Europa League finale tegen Villarreal. Wederom een jaar zonder prijzen, maar de hoop op een titel groeit. Solskjaer verlengt zijn contract, maar mag een half jaar later inrukken. United presteert ondermaats en de druk neemt toe. Na meerdere pijnlijke nederlagen onder andere tegen Watford en een 5-0 verlies tegen Liverpool wordt de Noor ontslagen. Ralf Rangnick maakt het seizoen nog af, maar de Duitser krijgt het niet voor elkaar om de rug te rechten met United.

In mei 2022 werd Ten Hag aangesteld door de club. Afgelopen seizoen eindigde de Nederlander als derde en werd de League Cup gewonnen.