Exclusive

De Zerbi's geoliede Brighton-machine: hier liggen de kansen en gevaren voor Ajax!

De Zerbi's geoliede Brighton-machine: hier liggen de kansen en gevaren voor Ajax!

26-10-2023 14:38 Laatste update: 14:51

Ajax neemt het donderdagavond in de Europa League op tegen Brighton & Hove Albion. Een geduchte tegenstander, die hoge ogen gooit in de Premier League. Komt deze wedstrijd op het goede of juist het verkeerde moment voor de Amsterdammers? VoetbalNieuws neemt het spel van The Seagulls voor je onder de loep.

Brighton staat momenteel op de zevende plek in de Engelse competitie en mag dus worden beschouwd als een tegenstander van formaat. De ploeg van trainer Roberto De Zerbi eindigde vorig jaar op de zesde plaats, en kwalificeerde zich daardoor rechtstreeks voor de Europa League. De Italiaan staat te boek als een trainer die veel aandacht besteed aan zijn opbouw en daarin één van de beste ter wereld is. Hij is een voorbeeld voor Feyenoord-coach Arne Slot en ook Pep Guardiola heeft zijn waardering laten blijken voor de wijze waarop De Zerbi Brighton laat spelen.

Brighton gebrand op overwinning

Laten we om te beginnen even kijken naar de stand in de poule van Ajax. Daaraan zien we dat de Amsterdammers momenteel boven Brighton staan, op de derde plaats. Na twee wedstrijden heeft de ploeg van interim-coach Hedwiges Maduro twee punten. Brighton verloor van AEK, maar speelde gelijk tegen Marseille en heeft dus slechts één punt. De Engelsen zullen erop gebrand zijn om donderdagavond in het eigen AMEX-Stadium, dat plaats biedt aan 32.000 toeschouwers, een overwinning uit het vuur te slepen.

De blikvangers van De Zerbi

Dat doet De Zerbi naar alle waarschijnlijkheid in een 4-2-3-1-formatie. Met Bart Verbruggen, Joël Veltman en Jan Paul van Hecke heeft hij maar liefst drie Nederlanders tot zijn beschikking. Ansu Fati is de creatieveling van het ensemble. De huurling van FC Barcelona begint naar verwachting op tien. Daarnaast zal de rechtsback van Ajax zijn handen waarschijnlijk vol hebben aan Kaoru Mitoma op linksbuiten en staat er met Evan Ferguson een potentiële wereldtopper in de spits. De 18-jarige Iers international speelde al 39 officiële wedstrijden voor Brighton en wist daarin veertien keer te scoren.

Vermoedelijke opstelling Brighton: Steele; Milner, Van Hecke, Dunk, Veltman; Dahoud, Groß; Mitoma, Fati, Adingra; Ferguson.

Ajax moet niet in déze val trappen

Brighton lokt haar tegenstanders meestal tot in den treure uit om druk te gaan zetten. Wanneer tegenstanders dat doen, vindt de geoliede machine van De Zerbi binnen no-time de vrije man op het middenveld. Maduro zal zijn spelers dus dusdanig ervoor moeten behoeden dat ze daar niet in trappen. De grootste zwakte van Brighton ligt namelijk vaak in hun restverdediging, wanneer ze zelf aan zet zijn om druk uit te oefenen. Voor Brian Brobbey, Carlos Forbs en Steven Bergwijn liggen er dan vaak ruimtes om snel uit te breken in de counter.


Roberto De Zerbi, het Italiaanse meesterbrein van Brighton.

VoetbalNieuws sprak onlangs met Andy Naylor, een Brighton-watcher van The Athletic. Hij stelt dat het niet ongewoon is dat De Zerbi regelmatig zijn elftal op acht à negen posities omgooit, waaronder in het doel. Oranje-international Verbruggen wisselt die positie bijvoorbeeld af met de ervaren Jason Steele. Daarbovenop komt het feit dat het Europese voetbal en dus ook het twee keer per week spelen compleet nieuw is voor Brighton.

Naylor denkt daarentegen dat Ajax, de huidige nummer zeventien van de Eredivisie, niet bij voorbaat kansloos is tegen Brighton. Lees hieronder het complete interview en laat jouw voorspelling achter in de poll onderaan dit artikel!

De volledige selectie van Brighton & Hove Albion

Keepers: Bart Verbruggen, Jason Steele, Tom McGill

Verdedigers: Adam Webster, Lewis Dunk, Igor, Jan Paul van Hecke, Pervis Estupiñán, Tariq Lamptey, Jöel Veltman

Middenvelders: Carlos Baleba, Billy Gilmour, Mahmoud Dahoud, Jakub Moder, Pascal Groß, James Milner, Facundo Buonanotte, Adam Lallana

Aanvallers: Kaoru Mitoma, Ansu Fati, Simon Adingra, Solly March, Juli Enciso, Evan Ferguson, João Pedro, Danny Welbeck

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!