Reactie

Oranje wil met poulewinst Zweden ontlopen: 'Wij kunnen wel scoren, hoor'

Oranje wil met poulewinst Zweden ontlopen: 'Wij kunnen wel scoren, hoor'

01-08-2023 07:17 Laatste update: 10:35

De Oranje Leeuwinnen hopen zich dinsdag als groepswinnaar te kwalificeren voor de achtste finales van het WK. Lieke Martens en Andries Jonker gaan er vanuit dat Nederland dan immers topland en titelfavoriet Zweden ontloopt. Daarvoor zijn veel doelpunten nodig tegen voetbaldwerg Vietnam.

Nederland staat momenteel op doelsaldo nog tweede in de poule, maar kan, wanneer het doelsaldo flink wordt opgekrikt, over koploper Amerika heen wippen. In dat geval is Oranje groepswinnaar en speelt het tegen de nummer twee uit poule G. Het ziet er sterk naar uit dat het indrukwekkende Zweden dat dan niet gaat worden.

"We zijn absoluut niet bang voor Zweden, maar je moet er wel over nadenken", aldus Martens een dag van tevoren op de persconferentie. "Als we ze kunnen ontlopen, prima. Je hebt toch de voorkeur voor een – op papier – mindere tegenstander. Maar áls we tegen Zweden moeten spelen, gaan we ook daar met open vizier tegen spelen en vol op de aanval."

Oranje heeft de eerste plaats dus niet geheel in eigen hand. In Auckland spelen de Verenigde Staten namelijk tegelijkertijd tegen Portugal. "Een van onze stafleden is in verbinding met mijn assistenten en die zijn in verbinding met mij, dus we weten precies wat er aan de hand is op het andere veld", zo vertelt Jonker. "Als we kunnen, en als het zin heeft, zullen we daarnaar handelen."

In de voorbereiding heeft Oranje al bewezen dat het driemaal meer dan vier keer in één wedstrijd kon scoren. "Daar hebben we bewezen goede uitslagen neer te kunnen zetten met veel goals (Oostenrijk 4-0, Polen 4-1 en Belgie 5-0, red.). Tegen Portugal, waar we nog wel twee opgelegde kansen missten, liepen we tegen een ploeg aan die ons met hart en ziel bestreed en tegen Amerika hadden we vooraf al niet gedacht tien open kansen te gaan creëren. Uiteindelijk kregen we in die wedstrijd ook nog vier goede kansen. Dus wij kunnen wel scoren, hoor."

Vietnam - Nederland begint dinsdagochtend om 09.00 uur in Dunedin, Nieuw-Zeeland. VoetbalNieuws doet live verslag van de wedstrijd in dit liveblog.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!