Exclusive

Op weg naar De Kuip: hoe bereikte Spakenburg de halve finales van de beker?

04-04-2023 19:45 Laatste update: 19:48

De amateurs van Spakenburg nemen het dinsdagavond in de halve finales van de KNVB beker op tegen PSV. Geen unicum, maar wel een prestatie die ons nog lang bij zal blijven. Hoe kwam de stuntploeg tot deze fase van het toernooi? VoetbalNieuws.nl geeft je een overzicht!

Tweede kwalificatieronde: DOVO - Spakenburg (0-1)

Spakenburg, dat in de Tweede Divisie uitkomt, mocht in de tweede kwalificatieronde instromen. Dat behoort dus officieel nog niet tot het hoofdtoernooi, want pas een ronde later deden ook de profclubs (m.u.v. het Europees spelende Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en FC Twente) mee. De ploeg van trainer Chris de Graaf ging op bezoek bij DOVO, dat een divisie lager speelt en won met 0-1 dankzij een treffer van Floris van der Linden, die later in het toernooi een nog veel grote rol zou hebben gespeeld.

Eerste ronde: Spakenburg - TEC (2-1)

Een overwinning zoals die van de blauwwitten werd verwacht, al moet je het natuurlijk nog maar wel even doen. Datzelfde gold voor het treffen in de eerste échte ronde van de KNVB beker. Competitiegenoot TEC uit Tiel kwam op bezoek. Spakenburg kwam in de openingsfase van de tweede helft op stoom en scoorde tweemaal, maar tien minuten voor tijd brachten de bezoekers de spanning terug in de wedstrijd. Echter ontvingen ze in de blessuretijd rood, waardoor Spakenburg de wedstrijd in het slot kon gooien, met 2-1 won en de derde ronde bereikte.

Tweede ronde: FC Groningen - Spakenburg (2-3)

Pas dan begint eigenlijk het échte sprookje voor de ploeg uit het vissersdorp. Ze mogen op reis naar het hoge noorden, om het bij de laatste 32 van het toernooi op te nemen tegen eredivisionist FC Groningen. Spakenburg kwam al na tien minuten op voorsprong dankzij een treffer van Youri Koelewijn. In de eerste helft wordt het ook 0-2, omdat Van der Linden een strafschop benut.

De Groningers wisten niet wat het overkwam. De meegereisde Spakenburg-supporters beleefden daarentegen de avond van hun leven, want de voorsprong werd in de tweede helft ondanks het offensief van de Trots van het Noorden vrij gemakkelijk overeind gehouden. Sterker nog: twintig minuten voor tijd benutte Van der Linden zijn tweede strafschop. Alsof FC Groningen toen nog niet was wakker geschud, kwam het pas twee keer tot scoren via Damil Dankerlui. Het was echter te laat voor de ploeg van Dennis van der Ree, die destijds net was aangesteld. Spakenburg won met 2-3 en plaatste zich voor de achtste finales. Er werd nog lang gefeest in de Euroborg en op het eigen sportpark.

Achtste finale: Spakenburg - Katwijk (1-1, 4-2 n.s.)

Spakenburg droomde daarom stiekem al op een treffen met Ajax, PSV of Feyenoord, maar de ploeg trof, dankzij Van der Linden die de loting verrichte, v.v. Katwijk! Uitgerekend de enige andere amateurploeg die zich net als Spakenburg wist te kwalificeren voor de laatste 16 van het nationale bekertoernooi, en dus werden de kansen op een plek in de kwartfinale als maar reëler.

En zo geschiedde. Uiteraard was het wederom Van der Linden die Spakenburg in de eerste helft op voorsprong bracht, maar in de 60e minuut maakten de Katwijkers gelijk. Er moest een verlenging en een strafschoppenreeks aan te pas komen om te bepalen wie zich voor de laatste acht zou gaan kwalificeren. Spakenburg benutte ze allemaal, maar Katwijk mistte er vier, waardoor de ploeg zich voor het eerst in de clubgeschiedenis plaatste voor de kwartfinales van de KNVB beker.

Kwartfinale: FC Utrecht - Spakenburg (1-4)

Wederom werd de hoop gevestigd op een ritje naar De Kuip. Naast Spakenburg kwalificeerde namelijk ook Feyenoord zich voor de kwartfinales, net als grootmachten Ajax en PSV. Zo ver kwam het niet, maar desondanks kwam er een mooi affiche uit de koker. Deze keer dankzij doelman Alessandro Damen, die in de voorgaande ronde twee strafschoppen stopte. Hij koppelde zijn ploeg aan provinciegenoot FC Utrecht.

In de Galgenwaard vond hét grootste bekersprookje van dit seizoen plaats. Spakenburg kwam, net als tegen FC Groningen, al na een dikke tien minuten op voorsprong via Wimilio Vink. De angst voor een nieuwe bekerstunt werd als maar groter voor de Domstedelingen, omdat het in de eerste helft niet tot scoren kwam. Dat gebeurde echter vlak na rust, maar de VAR, waarmee de amateurs voor het eerst te maken kregen, keurde een Utrecht-treffer af.

Spakenburg rook bloed en ging voor een vol uitvak erop en erover. Luuk Admiraal maakte de 0-2, maar even later vond Eredivisie-topscorer Anastasios Douvikas het net aan de andere kant: 1-2. Masies Artien en wederom Floris van der Linden beslechtten daarna het ongelooflijke pleit: 1-4. Utrecht stortte verbouwereerd naar de grond, maar de geweldige prestatie van Spakenburg stond als een huis. Het uitvak ging uit zijn dak, net als de spelers, waarna er nog lang zou worden gefeest in de Galgenwaard en het clubhuis.

Spakenburg werd zodoende de derde amateurclub ooit die zich kwalificeerde voor de halve finales van de KNVB beker. Rivaal IJsselmeervogels deed dat in het seizoen 1975/76, maar het meest recente voorbeeld dateert uit 2015/16. Toen wist VVSB uit Noordwijkerhout een voetbalsprookje te schrijven.

Een sprookje dat voor Spakenburg nog lang niet voorbij is. Dinsdagavond wacht het thuistreffen met PSV. Mochten de mannen van De Graaf er ook in slagen om de 24-voudig landskampioen te verslaan, dan krijgen ze eindelijk waar ze al zo lang van dromen: een wedstrijd in De Kuip, met als inzet: de zilveren dennenappel.