Nieuws

Kongolo klimt uit diep dal in Frankrijk: 'Voetbal kon me toen gestolen worden'

Kongolo klimt uit diep dal in Frankrijk: 'Voetbal kon me toen gestolen worden'

22-03-2023 08:14

Terence Kongolo is inmiddels hard bezig om naar de Ligue 1 te promoveren met Le Havre AC, maar nog geen jaar geleden zat de oud-Feyenoorder volledig in de put. Na het overlijden van een goede vriend was de destijds geblesseerde speler even klaar met voetbal.

Kongolo vertelt in een openhartig gesprek met het Algemeen Dagblad over het moment in januari 2022 dat de emmer deed overlopen. "In Londen woonde hij nog een half jaar bij mij in huis. Ik zag en sprak hem elke dag. En opeens was hij er niet meer. Ik incasseerde klap op klap, maar dit was de allerhardste. Ik was helemaal gebroken. Mentaal vooral. Voetbal? Het kon me op dat moment gestolen worden. Echt."

De centrale verdediger beproefde zijn geluk bij meerdere clubs in Engeland, maar blessures hielden de speler vaker wel dan niet aan de kant. "Ik speelde amper. 80 procent van de clubs gaf aan geen risico met me te willen nemen. Ik vond dat heel moeilijk te accepteren. Ik zag het niet meer zitten en had ook geen vertrouwen meer in mijn toekomst", geeft Kongolo toe.

Het luxueuze leven van profvoetballers verblindde Kongolo. "Dat flashy leven van dure auto’s, horloges en flessen alcohol waarmee je stoer denkt te zijn: het verblindde ons. De verleiding is enorm. Iedereen wil erbij horen. Zelfs degenen die geen geld hebben. Dat maakt het ook een nepwereld."

De verdediger put veel kracht uit zijn geloof en heeft het naar zijn zin bij Le Havre, dat met kop en schouders bovenaan staat in de Ligue 2. "Ik ben happy hier. We zullen zien. Ik heb nog wat jaren voor me en ik wil alsnog de Engelse top halen. Maar wel stap voor stap. De eerste is maar eens lang fit blijven. Maar zolang ik het pad van God volg, weet ik: nothing is impossible."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!