Ajax slaat razendsnel gat met Heerenveen en pakt eenvoudig drie punten

12-03-2023 16:27 Laatste update: 16:29

Ajax heeft zondagmiddag met redelijke eenvoud met sc Heerenveen afgerekend. De Amsterdammers kwamen razendsnel op een grote voorsprong in Friesland en konden vervolgens achterover leunen. Het werd 2-4 in het Abe Lenstra Stadion.

De ploeg van John Heitinga begon met onder meer Mohammed Kudus en Steven Bergwijn in de aanval en het werd direct duidelijk dat beide ploegen aanvallende intenties hadden. De thuisploeg vergat bij vlagen echter te verdedigen en dat werd in het eerste kwartier flink afgestraft. Na tien minuten schoot Kudus een afvallende bal knap raak. Enkele minuten later knalde Edson Álvarez de bal prachtig binnen en vlak daarna combineerden Dusan Tadic en Bergwijn erop los voor de 0-3. Heerenveen kreeg de snelste 0-3 achterstand in de clubgeschiedenis tegen en moest aan de bak.

In de eerste helft viel genoeg te beleven en kregen beide ploegen een strafschop, maar werd ook beide keren het besluit teruggedraaid na inmenging van de VAR. Op slag van rust kwam Heerenveen redelijk uit het niets terug in de wedstrijd door Pelle van Amersfoort, die goed positie koos en de bal hard binnenkopte.

In het tweede bedrijf was het weer Ajax dat snel wist te scoren. Kenneth Taylor schoot knap binnen vanaf de rand van het zestienmetergebied. Diep in de tweede helft wist Sydney van Hooijdonk nog enigszins de spanning terug te brengen door knap raak te koppen, maar veel meer gevaar werd naast een kopbal op de lat van Brobbey van beide kanten niet meer gesticht. Jurriën Timber en Steven Berghuis kregen beiden een onnodige gele kaart: de verdediger protesteerde na een beslissing en de middenvelder schoot de bal hard weg na een andere overtreding.

Heitinga wordt daarmee de eerste Ajax-trainer in deze eeuw die zijn eerste zeven Eredivisie-duels weet te winnen. Door de overwinning neemt Ajax tijdelijk de koppositie over van Feyenoord, maar moeten de Rotterdammers nog later op de zondag in actie komen. Heerenveen had plek acht kunnen pakken in het klassement, maar blijft tiende staan.