Nieuws

De Ligt wordt als maar completer: 'Word niet bang van die ruimte in mijn rug'

De Ligt wordt als maar completer: 'Word niet bang van die ruimte in mijn rug'

04-03-2023 11:33

Matthijs de Ligt is bij Bayern München een andere verdediger geworden dan dat hij bij Juventus was. Dat stelt hij in een groot interview in het Algemeen Dagblad. Waar de nog altijd pas 23-jarige Oranje-international in Turijn veel op eigen helft speelde, deinst hij er tegenwoordig niet voor terug om met vijftig meter ruimte in zijn rug de sprintduels aan te gaan met Kylian Mbappé en Lionel Messi. 'Hier ben ik de speler die de meeste meters maakt in wedstrijden, bij Juventus de minste.'

De Ligt woont samen met zijn vriendin Annekee in het zeer rustige en natuurrijke Grünwald, in de buurt van München. "Dat wilden we graag, we genieten van de natuur en rust", zo vertelt hij. "Ik ben iemand die ook veel waarde hecht aan privacy. Duitsers zijn beleefd en attent, maar ze laten je op straat met rust. In Italië was dat toch wat anders."

'Op een gegeven moment besef je dat iemand als Ronaldo 'gewoon' je teamgenoot is'

Hij stelt dat zijn stap naar Bayern München makkelijker was dan die van Ajax naar Juventus. "Bij Juve ging ik met een Ballon d'Or-winnaar spelen. Met de beste spelers van Europa op hun positie. In het begin keek ik toch wel erg tegen ze op. Maar op een gegeven moment besef je dat iemand als Ronaldo 'gewoon' je teamgenoot is. En dat je het samen moet doen. Hier bij Bayern lopen ook Champions League-winnaars en wereldkampioenen en nu ben ik dat gewend."

Toen hij afgelopen maand in het miljardenbal aantrad tegen Paris Saint-Germain, stelden sommige analisten dat hij veel lichter en sneller oogt dan in zijn tijd bij Juventus. "Of dat zo is? Nee. Het is juist andersom: bij Juventus ben ik veel mínder krachttraining gaan doen dan bij Ajax. Sterker: bijna niks meer. Ik snap wel dat mensen zeggen dat ik nu sneller en explosiever lijk, maar daar is een simpele verklaring voor: bij Bayern worden andere dingen van me gevraagd. Hier ben ik de speler die de meeste meters maakt in wedstrijden, bij Juventus maakte ik de minste."

'Hoe verder weg van het doel, hoe veiliger ik me als verdediger voel'

Hij speelde tegen Kylian Mbappé en Lionel Messi soms met vijftig meter ruimte in zijn rug. Zeer riskant tegen spelers van dat kaliber, zou je zeggen. Het laat de zelfverzekerde De Ligt koud. "Met mijn kracht en snelheid word ik niet bang van die ruimte in mijn rug. Een spits heeft die dan ook te overbruggen, hè, voor hij eventueel gevaarlijk wordt. Als je het veel laat aankomen op één-tegen-één duels in je eigen doelgebied, kun je moelijker kort zitten. Eén voetje verkeerd zetten en het kan al een goal zijn of een penalty. Daarom: hoe verder weg van het eigen doel, hoe veiliger ik me als verdediger voel. Klinkt misschien tegenstrijdig, maar dat was bij Ajax ook altijd zo."

De periode bij Juventus is toch een zeer leerzame periode geweest voor De Ligt. "Dat was zeker geen verspilde tijd. In drie jaar Italië ben ik een veel completere verdediger geworden. Het vak écht lerern doorgronden, technisch, tactisch, dat wilde ik. Bij Ajax deed ik alles op intuïtie."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!