Nieuws

Swart heeft jaren later geen wrok meer: 'Ik hoop dat De Graafschap promoveert'

Swart heeft jaren later geen wrok meer: 'Ik hoop dat De Graafschap promoveert'

02-03-2023 07:31

Sjaak Swart hoopt dat De Graafschap promoveert. Woorden die wellicht als een omgekeerde wereld klinken, omdat Ajax in 2016 de landstitel verspeelde in Doetinchem en Mister Ajax de Superboeren toen een degradatie toewenste. Inmiddels zijn de gemoederen echter bedaard. Donderdagavond treffen beide clubs elkaar weer in de kwartfinales van de KNVB beker.

"De Graafschap is een mooie club met écht gras en een prachtig stadionnetje", aldus Swart in gesprek met De Telegraaf. "De laatste weken spelen ze iets beter en het zou leuk zijn als ze via de play-offs alsnog – of anders volgend jaar – de stap naar de Eredivisie zouden kunnen maken."

Woorden die pak hem beet zeven jaar geleden alles behalve uit de mond van Swart kwamen. "Ik gunde Frank de Boer zijn vijfde landstitel heel erg", zo blikt hij terug. "En Ajax was die dag veel beter, maar De Graafschap speelde haast Zuid-Amerikaans. Er werd tijd gerekt door blessures voor te wenden en extra ballen in het veld te gooien, en er werden gemene overtredingen gemaakt. Voor een fanatieke Ajax-fan als ik was dat ontzettend irritant."

Toch was dat niet hetgeen waar de meeste irritatie vandaan kwam, zo vertelt hij nu. In de spelerstunnel deed de spreekwoordelijke druppel de emmer overlopen. "De voorzitter zei: zo, dat Ajax hebben we lekker te pakken. Toen heb ik ze alvast sterkte gewenst met de aanstaande degradatie. De Graafschap had teveel kracht verspeeld. Je kunt je wel voor een ander uitsloven, in dit geval voor PSV, maar het is handiger om aan je eigen club te denken. Tegen Go Ahead Eagles konden ze bijna niet meer lopen en degradeerden ze. Ja, dat vond ik toen wel lekker."

In 2019 werd Ajax wél kampioen op De Vijverberg, toen onder Erik ten Hag. Ondertussen is het wrok richting de Achterhoekse club dan ook wel weer verdwenen bij Swart. "Het zou het mooiste zijn als we elkaar ook weer in competitieverband treffen. Dus hup De Graafschap, werk aan de winkel."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!