Ook Ajax weet eerste wedstrijd van 2023 niet te winnen: NEC vecht zich naar punt

08-01-2023 16:27 Laatste update: 16:31
3

Na PSV en Feyenoord heeft ook Ajax punten laten liggen in de strijd om het kampioenschap. De Amsterdammers kwamen op bezoek bij NEC niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Alfred Scheuder kon in de uitwedstrijd tegen NEC niet beschikken over Steven Berghuis, Mohammed Kudus en Steven Bergwijn. Door het ontbreken van het drietal begonnen Francisco Conceição en Davy Klaassen in de basis. Owen Wijndal begon ook op de bank bij de Amsterdammers, Devyne Rensch kreeg de voorkeur van Schreuder. De eerste kans van de wedstrijd was in de tweede minuut voor Landry Dimata. Het schot van de NEC-aanvaller ging nipt langs de paal.

De grote kans van de Nijmegenaren schudde de Amsterdammers wakker. Ajax domineerde het vervolg van de eerste helft en creëerde meerdere grote kansen. Edson Álvarez kreeg in de openingsfase de grootse mogelijkheid. De Mexicaan kopte van dichtbij op doel, maar stuitte op NEC-doelman Jasper Cillessen. Vlak voor rust was het dan toch raak voor Ajax. 'Mister 1-0' Davy Klaassen tikte van dichtbij binnen na een voorzet van Dusan Tadic.

NEC kwam sterker uit de kleedkamer en begon gevaarlijk aan het tweede bedrijf. Dimata beloonde de Nijmegenaren met de gelijkmaker. De aanvaller tikte een scherpe vrije trap van Oussama Tannane achter Remko Pasveer: 1-1. In het restant van de wedstrijd probeerde Ajax de voorsprong te zoeken. Álvarez was in de blessuretijd ontzettend dichtbij met een kopbal, maar een goed keepende Jasper Cillessen stak daar een stokje voor met een geweldige redding. Het bleef 1-1 en dus liet de ploeg van Schreuder de uitgelezen kans om in te lopen op koploper Feyenoord onbenut.