Kans op een stunt: mag een KKD-ploeg Europa in bij het winnen van de KNVB Beker?

29 februari - 10:10 Laatste update: 10:10

Ieder bekerseizoen zijn er verschillende verrassingen en sprookjes. Dit KNVB Beker seizoen maakt nog altijd één Keuken Kampioen Divisie-ploeg kans op een plek in de finale. Maar wat als het zover komt dat de Dennenappel aan het einde niét naar een club uit de Eredivisie gaat? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit!

In het huidge seizoen van de KNVB Beker, editie nummer 106, maakten in de kwartfinales nog drie ploegen uit de KKD kans op een plek in de finale. Voor ADO Den Haag strandde het avontuur op bezoek bij NEC (3-0). SC Cambuur en FC Groningen behaalde allebei wel de halve finale en treffen respectievelijk NEC en Feyenoord. De eerste kans op een Keuken Kampioen Divisie-finalist ging verloren omdat NEC in de verlenging won van Cambuur. De laatste keer dat het wel lukt was in 1994. Toen behaalde NEC als Eerstedivisionist de finale, maar er werd verloren van Feyenoord.

Kan een KKD-ploeg bij bekerwinst Europa in?

'Ja', gaf de KNVB na aanvraag van Sportnieuws.nl als antwoord. Het is dus mogelijk dat een ploeg van het tweede niveau van Nederland Europa in gaat, toch is het niet zo eenvoudig als het lijkt. 'Echter moet je wel een licentie voor deelname aan Europees voetbal krijgen', zo verklaart de KNVB. 'Dat kan voor clubs die uitkomen in de Keuken Kampioen Divisie nog een uitdaging worden.'

De licentiecommissie van de KNVB moet aan het einde van het seizoen de Nederlandse afvaardeging voor de Europese competities inschrijven en er moet aan verschillende eisen voldaan worden. Gebeurt dit niet, dan staat deelname op de tocht. Tijdens de Eredivisie play-offs van het seizoen 2015/2016 verloor FC Utrecht in de finale van Heracles Almelo. Hadden de Domstedelingen gewonnen, dan hadden zij Europa niet in gemogen vanwege een probleem met de UEFA licentie.

Welke Keuken Kampioen Divisie-ploeg speelde voor het laatst in Europa?

In het seizoen 2015/2016 was het ook voor het laatst dat er een club vanuit de Keuken Kampioen Divisie in Europa speelde. Go Ahead Eagles degradeerde het seizoen ervoor naar het tweede niveau van Nederland, maar op basis van de Fair Play Ranking in Europa mocht het deelnemen aan de voorrondes van de Europa League. Ferencváros was daarin de tegenstander en over twee wedstrijden werd met 5-2 verloren. Tijdens de thuiswedstrijd die in het stadion van FC Emmen werd gespeeld, speelde Go Ahead Eagles nog met 1-1 gelijk.

Het gebeurde nog twee keer eerder dat er een ploeg van het tweede niveau in Nederland actief was in een Europese competitie. Willem ll beleefde de primeur in het seizoen 1963/1964. Het seizoen ervoor degradeerde de Tricolores uit de Eredivisie, maar in het bekertoernooi beleefde de Tilburgers een uniek toernooi. In de finale werd ADO Den Haag met 3-0 verslagen en daarmee mocht Willem ll Europa in. In het Europacup ll toernooi werd het grote Manchester United de tegenstander. In De Kuip, tijdens de heenwedstrijd, werd nog met 1-1 gelijkgespeeld. In Manchester had de ploeg iets minder geluk en werd met 6-1 verslagen.

Ook in 1983/1984 was een Eerstedivionist actief in Europa. NEC was het seizoen ervoor gedegradeerd uit de Eredivisie, maar als verliezend bekerfinalist mocht het toch nog Europa in. Voor de Nijmegenaren werd het een memorabel avontuur in de Europacup ll. Nadat in de eerste ronde het Noorse SK Brann was uitgeschakeld rolde in de tweede ronde FC Barcelona uit de koker. Tijdens de heenwedstrijd kwam NEC op een 2-0 voorsprong tegen het Barça van Diego Maradona, maar zelfs zonder de geblesseerde pluisje wist FC Barcelona nog driemaal te scoren. In Spanje werd met 2-0 verloren, waardoor de Blaugrana verder bekerde met een 5-2 overwinning over twee wedstrijden.