Nieuws

Mourinho de laan uitgestuurd: bij deze clubs werd de Portugees al eens ontslagen

Mourinho de laan uitgestuurd: bij deze clubs werd de Portugees al eens ontslagen

16 januari - 11:25 Laatste update: 11:51

José Mourinho is een zeer succesvolle trainer met een indrukwekkende carrière in het Europese clubvoetbal. De zestigjarige Portugees staat bekend om het pakken van prijzen en zijn opmerkelijke interviews. The Special One werd onlangs ontslagen bij AS Roma, maar bij welke clubs werd hij nog meer de laan uitgestuurd? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Chelsea FC

Mourinho was twee keer manager van Chelsea FC. Vanaf midden 2004 leidde hij de club naar het Engelse kampioenschap, dat ze 50 jaar lang niet hadden behaald. In het seizoen 2005/2006 prolongeerde hij de titel. Onenigheid met het bestuur en eigenaar Roman Abramovitsj leidde tot zijn vertrek in september 2007. Na een periode bij Real Madrid keerde Mourinho op 3 juni 2013 terug bij Chelsea, waar hij eerder landskampioen was geworden. Onder zijn leiding werd Chelsea in het seizoen 2014/2015 opnieuw kampioen. Desondanks werd hij in december 2015 ontslagen vanwege teleurstellende resultaten, met Chelsea op dat moment op de zestiende plaats in de competitie. Onder Mourinho leed het team in het seizoen 2015/16 negen nederlagen, meer dan in elk ander seizoen uit zijn trainersloopbaan.

José Mourinho als trainer van Chelsea

Manchester United

In zijn eerste seizoen als manager van Manchester United leidde hij het team naar drie prijzen: de Community Shield, de League Cup en de UEFA Europa League, waarbij ze AFC Ajax in de finale met 2-0 versloegen. Ondanks een zesde plaats in de competitie, kwalificeerde het team zich zo tóch voor de UEFA Champions League. Op 25 januari 2018 werd het contract van Mourinho verlengd tot de zomer van 2020, met een optie voor een extra seizoen. Echter, in december van datzelfde jaar werd hij ontslagen. Manchester United stond op dat moment op de zesde plaats in de Premier League.

José Mourinho als trainer van Manchester United

Tottenham Hotspur

Mourinho werd op 20 november 2019 aangesteld als hoofdcoach van Tottenham Hotspur. Ondanks een sterke start en een tijdelijke koppositie in het seizoen 2020/21, eindigde Tottenham op de zevende plaats in de competitie. Na uitschakeling in de achtste finale van de Europa League en de FA Cup en onvrede binnen de spelersgroep, werd Mourinho op 19 april 2021, zes dagen voor de League Cup-finale, ontslagen. Zijn winstpercentage bij Tottenham was 51,16%, een van zijn slechtste prestaties ooit.

José Mourinho als trainer van Tottenham Hotspur

AS Roma

Mourinho werd voor het seizoen 2021/22 de hoofdtrainer van AS Roma, na Paulo Fonseca op te volgen. Hij won de UEFA Europa Conference League op 25 mei 2022 door Feyenoord met 1–0 te verslaan. Op 31 mei 2023 verloor hij de UEFA Europa League-finale na strafschoppen tegen Sevilla, zijn eerste Europese finaleverlies. Op 16 januari 2024 werd hij ontslagen vanwege teleurstellende resultaten. AS Roma stond op dat moment op de negende plaats in de competitie.

José Mourinho als trainer van AS Roma

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!