Nieuws

Mourinho op straat gezet: Hoe verliep de loopbaan van de succestrainer?

Mourinho op straat gezet: Hoe verliep de loopbaan van de succestrainer?

16 januari - 10:18

Mourinho is door AS Roma op straat gezet. De Europa League-opponent van Feyenoord wist in de laatste vijf wedstrijden maar een overwinning te boeken. Maar hoe verliep de loopbaan van Mourinho eigenlijk? VoetbalNieuws zet het voor je op een rijtje.

Mourinho's loopbaan begon als speler zonder veel succes in Portugal. In 1987 hing hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Hij besloot zich te richten op een carrière als trainer. Als assistent bij verschillende Portugese clubs bouwde hij gestaag aan zijn ervaring. In 1996 fungeerde bij FC Barcelona als vertaler/tolk voor Bobby Robson, gevolgd door een rol als assistent-trainer onder Louis van Gaal het seizoen daarop.

van Gaal met Mourinho

Op eigen benen

Zijn eerste ervaring als hoofdtrainer bij Benfica was geen doorslaand succes, met een ontslag na slechts tien wedstrijden. In het seizoen 2001-2002 kreeg Mourinho een nieuwe kans bij FC Porto. In 2003 wist hij met deze club beslag te leggen op de UEFA Cup en een jaar later zelfs de prestigieuze Champions League. Deze successen leidden tot Mourinho's benoeming als Chelsea-manager in 2004. In zijn debuutseizoen brak hij een 50 jaar oude vloek en veroverde hij de Premier League met de Londenaren. Wegens conflicten met het bestuur verliet hij de club in 2007.

Succestrainer

Internazionale verwelkomde Mourinho in 2008. In zijn tijd daar beleefde hij, met het winnen van zowel het kampioenschap als de beker in zijn eerste seizoen, de nodige successen. Een jaar later, met een excellerende Wesley Sneijder, won de Portugees zelfs de 'Treble': de beker, het kampioenschap én de Champions League. Na dit succes ging hij aan de slag bij Real Madrid. Hoewel hij in zijn eerste jaar kampioen werd en de beker won, volgden er conflicten en een vertrek na drie seizoenen.

Terug naar Engeland

In 2013 keerde Mourinho terug naar Chelsea, waar hij opnieuw kampioen werd. Het kampioenschap leverde Mourinho de titel Manager van het Jaar op. Chelsea beloot daarom om zijn contract met vier seizoenen te verlengen. Door wisselvallige resultaten werd hij in december 2015 ontslagen door Chelsea. Na het ontslag van Louis van Gaal nam Mourinho in 2016 het roer over bij Manchester United. Onder zijn leiding won de club de Europa League, maar na drie seizoenen vertrok hij zelf bij The Mancunians. In 2019 werd Mourinho aangesteld aan trainer van Tottenham Hotspur. De Spurs stonden op teleurstellende veertiende plek toen Mourinho instapte. De Portugees wist het tij te keren en bracht ze naar een zesde plaats in de Premier League. Uiteindelijk werd Mourinho ook in Londen ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten. 

Tijd in Rome

In het seizoen 2021-2022 streek Mourinho neer bij AS Roma. In zijn eerste jaar bewees hij opnieuw waarom hij een toptrainer is door het winnen van de Conference League. Voor de Romeinen was dit de eerste Europese prijs ooit. In de finale waren de Romeinen met 1-0 te sterk voor Feyenoord.

Een jaar later kwam Feyenoord Mourinho weer tegen, ditmaal in de Europa League. Feyenoord-trainer Arne Slot gaf voor deze ontmoeting aan dat hij niet vaak naar wedstrijden van AS Roma keek en daar was lichtontvlambare Mourinho niet van gediend. Gelijk na afloop van de 4-1 gewonnen wedstrijd met de Rotterdammers moest Slot het ontgelden.

@voetbalnieuwsvn Hét fragment van Mourinho en Slot…😨 #feyenoord #mourinho #slot #josemourinho #arneslot #asroma #voetbalnieuws #fy #vj ♬ origineel geluid - VoetbalNieuws

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!