Nieuws

Ajax rouwt om overleden Groot (84): 'De topschutter van weleer bleef altijd trots'

Ajax rouwt om overleden Groot (84): 'De topschutter van weleer bleef altijd trots'

11-05-2022 10:42 Laatste update: 11:26

Ajax heeft via een statement uitgebreid stilgestaan bij het overlijden van Henk Groot. De voormalig topschutter van de Amsterdammers overleed woensdag op 84-jarige leeftijd.

Verdeeld over twee periodes kwam Groot in totaal tot 305 wedstrijden in het vlaggenschip van de Amsterdammers waarin hij tot 207 goals kwam. Dankzij die ongekende doelpuntendrift hoeft hij alleen Sjaak Swart, Johan Cruijff en Piet van Reenen voor zich te dulden op de topscorerslijst aller tijden van Ajax.

De hoofdstedelingen danken Groot nadrukkelijk voor diens 'koninklijke aandeel' aan het binnenhalen van diverse landstitel. Onder meer het tiende landskampioenschap in de clubhistorie roept Ajax in herinnering. 'Henk onderstreepte dat aandeel bovendien met zijn goal in de beslissingswedstrijd om de titel tegen Feyenoord (in 1959/60, red.)', schrijven De Godenzonen in het persbericht.

'Een seizoen later overtrof Henk zijn glorieuze debuutseizoen. Weer werd hij nationaal topscorer en dit keer met liefst 41 doelpunten. Dat aantal is nog altijd een clubrecord; nooit scoorde een Ajacied vaker in één Eredivisie-seizoen.' In totaal eindigde Groot dat seizoen op het duizelingwekkende aantal van 64 doelpunten, de wedstrijden in de beker en Intertoto meegerekend.

'De topschutter van weleer bleef altijd een trotse Ajacied.' Ter nagedachtenis aan het overlijden van Jody Lukoki (overleed maandag op 29-jarige leeftijd) en Groot speelt Ajax woensdag tegen sc Heerenveen met rouwbanden. Een zege volstaat voor de 36ste landstitel.