Nieuws

Wie is Dean Huijsen, het Nederlandse talent dat is opgeroepen voor Jong Spanje?

Wie is Dean Huijsen, het Nederlandse talent dat is opgeroepen voor Jong Spanje?

21 februari - 16:14 Laatste update: 15 maart - 13:32

Dean Huijsen is opgeroepen voor de selectie van Jong Spanje. De achttienjarige geboren Nederlander een groot talent bij Juventus, waar ze een toekomstige basisspeler in hem zien. De boomlange centrale verdediger wordt de tweede seizoenshelft uitgeleend aan AS RomaVoetbalNieuws.nl stelt de talentvolle Huijsen aan je voor.

Vroeg vertrek uit Nederland

Dean Huijsen is de zoon van Donny Huijsen, die zelf ook ooit als groot talent werd gezien. Donny kwam uit voor onder meer Go Ahead Eagles en AZ en speelde één duel voor Ajax. Zijn carrière verliep niet vlekkeloos en dat werd extra duidelijk toen hij in 2006 werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens cocaïnehandel. In hoger beroep werd hij vrijgesproken. Na zijn vrijspraak besloot Donny samen met zijn gezin, waaronder de vijfjarige Dean naar Spanje te verhuizen. Dean Huijsen werd al snel ontdekt en mocht aansluiten in de jeugdopleiding van Málaga.

Overstap naar Juventus

Huijsen was één van de toptalenten bij Málaga en dat bleef niet onopgemerkt. Sevilla, Real Madrid en Juventus toonde interesse, waarna Huijsen in 2021 besloot om de overstap naar de Oude Dame te maken. In Turijn was het aanpoten voor de jonge Huijsen. De tweebenige centrale verdediger merkte direct het niveauverschil, maar wist zich snel aan te passen aan het Italiaanse voetbal. Binnen twee jaar knokte hij zich in de basis van het ‘NextGen-team’, oftewel de onder-23 van Juve. De beloftenploeg is actief in de Serie C en daar kan Huijsen moeiteloos mee.

Plekje in Europa League-selectie en officieel debuut in de hoofdmacht

Het talent van Huijsen valt ook op bij Massimiliano Allegri, de trainer van de hoofdmacht van Juventus. De Italiaanse oefenmeester nam de zeventienjarige Nederlander zelfs al op in zijn Europa League-selectie. Ook mocht Huijsen al minuten maken in twee oefenduels van het eerste elftal. De 1.95 meter lange verdediger hoopte stiekem dit jaar al zijn officiële debuut te mogen maken voor de Oude Dame en die wens kwam uit. Tegen AC Milan mocht Huijsen een kwartier meedoen van Allegri.

Dromen van het Nederlands elftal

Ondanks zijn vroege vertrek uit Nederland droomt Huijsen ervan om uit te komen voor Oranje. "Ik ben een échte Nederlander. Thuis spreken we alleen maar Nederlands, ik heb ook Nederlandse vrienden en familie. Naast het spelen voor Juventus wil ik het Oranje-shirt dragen", vertelt Huijsen tegenover het Algemeen Dagblad. Wat zijn allergrootste droom is? "De wereldtitel met Nederland", reageert het toptalent stellig.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Dean Huijsen (@deanhuijsen)

Of toch interlandswitch naar Spanje?

Toch lijkt het er nu op dat Huijsen kiest voor een interlandcarrière voor Spanje. Doordat hij al op zijn vijfde naar Spanje verhuisde, beschikt hij naast een Nederlands paspoort ook over de nationaliteit van het Zuid-Europese land. De Telegraaf meldde onlangs dat de verdediger de uitnodiging van de Spaanse bond heeft geaccepteerd. Op vrijdag 15 maart werd hij opgeroepen voor Jong Spanje.

'Contractverlenging Juventus'

Lang acclimatiseren bij AS Roma kon Huijsen niet na zijn huurtransfer. Hij werd op het laatste moment gekaapt door José Mourinho voor hij vertrok naar Frosinone, maar de Portugees was ook niet bang om hem voor de leeuwen te gooien. In de topper tegen Atalanta viel Huijsen na de rust in en dat slechts twee dagen nadat hij officieel bij de selectie kwam. Een kort gesprek over de filosofie met Mourinho was genoeg om de Portugees te overtuigen en Huijsen maakte ook nog eens indruk tijdens zijn debuut. Ook Juventus zal het debuut gezien hebben, want de dag erna liet transferexpert Fabrizio Romano doorschemeren dat Huijsen een nieuw contract bij de Oude Dame had getekend. Medio 2027 was eerst de einddatum, maar wanneer hij terugkeert vanuit Rome is er één jaar bijgekomen. De verdediger ligt namelijk nu vast tot medio 2028. 

Eerste doelpunt

Inmiddels heeft Huijsen ook zijn eerste doelpunt voor AS Roma te pakken. In de thuiswedstrijd tegen Cagliari knikte de lange verdediger hard de 4-0 binnen uit een corner. Deze goal was zijn eerste in zijn profcarrière.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!