Sprookje Japan ten einde: Kroatië trekt aan langste eind in matige penaltyserie

05-12-2022 18:43 Laatste update: 19:11

Het sprookje van Japan is ten einde gekomen. De Japanners verloren in de achtste finales van Kroatië na strafschoppen. De ploeg van Zlatko Dalić gaat hierdoor naar de kwartfinale van het WK in Qatar, waar de Kroaten de winnaar van Brazilië - Zuid-Korea treffen.

Het was Japan dat bij rust met een voorsprong de kleedkamers opzocht. Alhoewel Kroatië de ploeg was die het meeste aanspraak maakte op de openingstreffer, viel de goal aan de andere kant. Daizen Maeda opende in de 43ste minuut de score. Voormalig FC Groningen- en PSV-aanvaller Ritsu Doan slingerde de bal uit een ingestudeerde hoekschop de vijandelijke zestien in en via via belandde de bal voor de voeten van de Celtic-spits die gemakkelijk de 1-0 kon binnentikken.

De Kroaten speelden in het eerste bedrijf flets en leken wakker geschut na de onderbreking. Na 55 minuten bracht Ivan Perisic de score in evenwicht door op fantastische wijze raak te koppen uit een scherp aangesneden voorzet van verdediger Dejan Lovren. Met zijn tiende treffer op een eindtoernooi, mag de Tottenham Hotspur-speler zich topscorer aller tijden noemen van de nationale ploeg.

Niet veel later haalde Luka Modric van afstand verwoestend uit, maar vond hij met zijn heerlijke inzet de vuisten van Japan-keeper Shuichi Gonda op zijn weg. In het restant van de reguliere speeltijd bleef Kroatië dominant, maar waren kansen niet besteed aan achtereenvolgens Ante Budimir, Mario Pulisic en andermaal Perisic, waardoor na negentig minuten een 1-1 tussenstand op het bord stond en er een verlenging aan te pas moest komen.

In de verlenging was het voornamelijk Kroatië dat op zoek ging naar een treffer. Toch was het Japan dat de beste mogelijkheid kreeg na ruim honderd minuten spelen, keeper Dominik Livakovic had echter een goed antwoord op de afstandspegel van de Japanners. Beide ploegen bleven in evenwicht en in de tweede helft van de verlenging werd niet meer gescoord, waardoor penalty's het duel moesten beslissen. De Kroaten wisten het hoofd het beste koel te houden in de strafschoppenreeks en kwamen als winnaar uit de strijd (1-3).