Nieuws

FC Volendam stelt nieuwe trainer aan tot einde 2023: wie is Michael Dingsdag?

FC Volendam stelt nieuwe trainer aan tot einde 2023: wie is Michael Dingsdag?

05-12-2023 12:50 Laatste update: 12:50

Michael Dingsdag is de nieuwe trainer van FC Volendam tot minimaal de winterstop. Zijn eerste wedstrijd op de bank van de Volendammers is de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Zelf was de nu 41-jarige ook jarenlang speler in de Eredivisie, maar wie is Michael Dingsdag eigenlijk? VoetbalNieuws zocht het voor je uit.

Michael Christiaan Dingsdag werd op 18 oktober 1982 geboren in Amsterdam, Noord-Holland. Zijn voetballende carrière begon bij de amateurs van DWS in Amsterdam. Daar speelde hij elf jaar lang, voor hij voor het eerst opviel bij een betaald voetbalclub. Het bleek Vitesse te zijn en in 1999 trok hij naar Arnhem. Dingsdag maakte op 14 oktober 2001 zijn debuut in het eerste elftal van Vitesse. Dat deed hij in de streekderby tegen NEC. Hij begon in de basis, maar werd in de 61e minuut vervangen voor spits Bob Peeters. Tot en met het seizoen 2004/2005 speelde de verdediger sporadisch. Pas na dat seizoen werd hij een vaste waarde.

Succes in Heerenveen

In de transferzomer van 2006 besluit Heerenveen Dingsdag te kopen. Vanaf het eerste jaar speelt hij bijna alle wedstrijden en uiteindelijk zou de teller stokken na 149 officiële duels. In 2007 is hij ook aanvoerder van de Friese ploeg, maar na één seizoen moet hij de band alweer inleveren bij Michel Breuer. Hij eindigde met Heerenveen drie jaar achter elkaar op de vijfde plaats in de Eredivisie en één keer als elfde. In het seizoen 2008/2009 won hij de KNVB beker. Heerenveen versloeg in de finale FC Twente door middel van een met 5-4 gewonnen strafschoppenreeks. Dinsdag zelf benutte daarin de tweede penalty van zijn ploeg. In dat seizoen speelde hij ook voor het eerst in Europa. In de UEFA Cup poule met Portsmouth FC, SC Braga, AC Milan en VfL Wolfsburg werd geen punt gepakt.

Michael Dingsdag kust de KNVB beker die hij heeft gewonnen met Heerenveen
Michael Dingsdag won als speler van Heerenveen de KNVB beker

Zwitsers avontuur

Toch zocht ook de toen 28-jarige verdediger naar een buitenlands avontuur. Die vond hij in Zwitserland bij FC Sion. In drie seizoenen speelde hij 111 wedstrijden, maar in zijn laatste seizoen werd hij samen met samen met zes ploeggenoten uit de selectie gezet. Dat vijf competitiewedstrijden voor het einde van het seizoen. De rede ervoor was snel duidelijk: 'De club heeft besloten om voor de resterende wedstrijden te kiezen voor talenten uit de Onder-21', zei Dingsdag zelf destijds tegen Voetbal International. Dingsdag vertrok na de gebeurtenis niet uit het land. Hij trainde kort mee bij AZ, maar tekende uiteindelijk bij Grasshoppers. In het seizoen 2013/2014 eindigde hij als tweede, maar verdere successen zouden er niet zijn.

Bouwen aan een trainerscarrière

Na zijn avonturen in Zwiterland keerde Dingsdag terug naar Nederland. Hij speelde nog voor NAC en Veensche Boys, maar rolde uiteindelijk in het trainersvak. Na zijn afscheid als profvoetballer ging hij werken binnen de jeugdopleiding van de club uit Breda, maar na vijf seizoenen nam hij daar afscheid. Hij was onder andere trainer van de onder negentien tak en van Jong NAC Breda. Als volgende stap in zijn carrière was Telstar. Daar werd hij assistent-trainer van Mike Snoei en Andries Jonker en ging hij in het seizoen 2022/2023 de onder 21 van de club trainen. In juli 2023 werd hij door FC Volendam gepresenteerd als nieuwe trainer van Jong FC Volendam, waar hij de opvolger werd van de vertrokken Kiki Musampa. Daarnaast was hij assistent van Matthias Kohler bij het eerste elftal. Door het vertrek van Kohler neemt hij nu minimaal tot het einde van 2023 de honneurs waar bij het eerste elftal.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!