Heerenveen pakt play-offticket, Go Ahead, NEC, Cambuur en Groningen treuren

15-05-2022 16:18 Laatste update: 16:34

De strijd om de achtste plek in de Eredivisie is beslist. Sc Heerenveen won zondagmiddag thuis van directe concurrent Go Ahead Eagles, terwijl NEC verloor. SC Cambuur won van FC Groningen, maar dat was niet genoeg voor het laatste ticket voor deelname aan de play-offs voor Europees voetbal.

Sc Heerenveen-Go Ahead Eagles
Beide ploegen waren nog in de race voor een play-offticket. Heerenveen had de beste papieren, omdat het voor het duel de felbegeerde achtste plek al in handen had. In de dertigste minuut kwam de ploeg van Ole Tobiasen op 1-0 via Sydney van Hooijdonk. In de tweede helft maakte diezelfde Van Hooijdonk ook de 2-0. Lang leek het bij 2-0 te blijven, maar in de 87ste scoorde Anthony Musaba de 3-0. In de absolute slotfase zorgde Jacob Mulenga nog voor de eretreffer voor Kowet: 3-1.

FC Groningen-SC Cambuur
Ook deze teams konden beiden in theorie nog een play-offticket grijpen. Cambuur kwam al vroeg op voorsprong via Roberts Uldrikis. De ploegen gingen met 0-1 rusten. Vlak na rust zorgde Mees Hoedemakers voor de 0-2. Negen minuten later deed Groningen via Jörgen Strand Larsen wat terug: 1-2. In de 61ste minuut kreeg Cambuur een penalty. Issa Kallon ging achter de bal staan en twijfelde niet: 1-3. In de absolute slotfase werd het nog even spannend toen Romano Postema de 2-3 binnenschoot, maar uiteindelijk trok Cambuur de overwinning over de streep.

NEC-Fortuna Sittard
NEC stond voor de laatste speelronde nog op gelijke hoogte met sc Heerenveen en kon met een (ruime) overwinning ook een gooi doen naar de achtste plek. De Nijmegenaren kwamen echter in de veertiende minuut op achterstand door een goal van Zian Flemming. In de absolute slotfase leken de Nijmegenaren nog op gelijke hoogte te komen, maar Flemming bracht redding op de lijn. Het bleef bij 0-1.