Exclusive

Wie is Alex Pastoor, de succestrainer van stuntploeg Almere City?

Wie is Alex Pastoor, de succestrainer van stuntploeg Almere City?

11-06-2023 20:07 Laatste update: 20:07

Alex Pastoor heeft met Almere City promotie naar de Eredivisie af weten te dwingen. De ploeg uit Flevoland beleefde dinsdag een geweldige avond door in eigen huis de heenwedstrijd in de finale van de play-offs om promotie/degradatie met 2-0 te winnen van FC Emmen. Het uitduel van zondag eindigde in 1-2 voor de ploeg uit Flevoland. Wie is succestrainer Pastoor eigenlijk? VoetbalNieuws zoekt het voor je uit!

Pastoor staat de laatste jaren voornamelijk bekend om zijn prestaties als hoofdtrainer, maar tot en met 2001 stond de 56-jarige Amsterdammer zelf nog op het voetbalveld. Hij begon zijn profcarrière bij FC Volendam, waarna hij in Nederland ook nog voor sc Heerenveen uitkwam. Vervolgens maakte de succestrainer van Almere City in 1998 een uitstapje naar België, waar hij slechts één seizoen speelde voor KRC Harelbeke. Pastoor sloot zijn carrière af in Oostenrijk. Hier stond hij in twee jaar onder contract bij twee verschillende clubs, namelijk Austria Lustenau en SCR Altach.

Begin trainerscarrière

Nadat Pastoor zijn voetbalschoenen aan de wilgen had gehangen, dook hij de schoolbanken in om het trainersvak te leren. Hij kreeg in 2001 de kans om ervaring op te doen in de jeugdopleiding van AZ, waar de Amsterdamse trainer de B1 onder zijn hoede had. Daarnaast trainde hij ook de amateurs van AFC ’34. Met deze club werd hij in het seizoen 2002/2003 kampioen, waardoor promotie naar de hoofdklasse een feit was.

Na zijn succes met AFC ’34 tekende Pastoor samen met Job Dragtsma een contract bij het Turkse Fenerbahçe. Hij moest hier onder leiding van Joop Lensen een voetbalopleiding opzetten die gekenmerkt zou worden door de Nederlandse stijl. Na één seizoen keerde de succestrainer van Almere City alweer terug naar Nederland. Tussen 2006 en 2008 was hij assistent-trainer bij sc Heerenveen onder Gertjan Verbeek, die in de zomer van 2008 de overstap naar Feyenoord maakte. Pastoor volgde de hoofdtrainer.

Eerste grote klus

De 56-jarige succestrainer kreeg in 2009 zijn eerste grote klus als hoofdtrainer. Hij ging aan de slag bij Excelsior en slaagde er in zijn eerste seizoen in Kralingen meteen in om met de Rotterdammers te promoveren naar de Eredivisie. In de play-offs om promotie/degradatie werd stadgenoot Sparta over twee wedstrijden verslagen. In het seizoen dat volgde wist Excelsior zich knap te handhaven in de Eredivisie.

Na zijn succesvolle periode bij Excelsior vertrok Pastoor naar NEC. Hier eindigde hij in zijn eerste seizoen op plek acht. In zijn tweede seizoen in Nijmegen stond NEC met de kerst zelfs op plek zes, maar vervolgens ging het bergafwaarts. Nadat de eerste drie wedstrijden in het seizoen 2013/2014 verloren gingen, kon Pastoor zijn biezen pakken.

Kortstondig Tsjechisch avontuur

De succestrainer van Almere City zat ongeveer een half jaar zonder club toen hij op 3 maart 2014 werd aangesteld als hoofdtrainer van Slavia Praag. Hij tekende een contract voor vier maanden met de intentie om na deze periode weer aan de slag te gaan in de Eredivisie.

En dat lukte. AZ pikte Pastoor in de zomer van 2014 op. Hij zou assistent worden van hoofdtrainer Marco van Basten, maar die meldde zich vlak voor de start van het seizoen ziek met hartkloppingen. Pastoor kwam voor de groep te staan en bleef eindverantwoordelijke toen Van Basten terugkwam. De samenwerking was echter van korte duur, Pastoor besloot medio september namelijk alweer te vertrekken bij AZ.

Kampioenschap Sparta

Het duurde niet lang voordat hij een nieuwe werkgever gevonden had. Sparta Rotterdam was vanaf 1 januari 2015 de club die Pastoor naar de Eredivisie moest loodsen. Dit lukte uiteindelijk in het seizoen 2015/2016, toen Sparta kampioen werd van de Jupiler League. Vanwege teleurstellende resultaten werd Pastoor in december 2017 wel ontslagen bij de club uit Spangen.

SC Rheindorf Altach was in maart 2019 de nieuwe club van de succestrainer van Almere City. Hij werd twee seizoenen later de laan uitgestuurd, omdat hij op dat moment laatste stond in de Oostenrijkse Bundesliga.

Almere City

Pastoor tekende niet veel later, in december 2021, een contract bij Almere City. De 56-jarige Amsterdammers presteert dit seizoen uitstekend met de club uit Flevoland. Almere eindigde in de Keuken Kampioen Divisie op plek drie, achter Heracles Almelo en PEC Zwolle. In de play-offs om promotie/degradatie wisten de mannen van Pastoor in de eerste ronde FC Eindhoven te verslaan. In de tweede ronde was Almere over twee wedstrijden te sterk voor VVV-Venlo.

In de finaleronde deed de ploeg uit Flevoland dinsdagavond uitstekende zaken door het heenduel met 2-0 te winnen van FC Emmen, waardoor Eredivisie-voetbal al lonkte. Door de zege in Emmen is Pastoor de eerste trainer ooit die Almere City naar de Eredivisie loodst.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!