Exclusive

Waarom meldt Frimpong zich niet bij Oranje en wat voor gevolgen heeft dat?

Waarom meldt Frimpong zich niet bij Oranje en wat voor gevolgen heeft dat?

29-05-2023 18:42 Laatste update: 18:50

Jeremie Frimpong maakt wekelijks furore in de Bundesliga, maar komende zomer meldt de verdediger zich niet bij het Nederlands elftal voor de Nations League of bij Jong Oranje voor het EK onder 21. Voetbalnieuws zocht voor je uit waarom de back er niet bij is en wat dat kan betekenen.

Frimpong kent een zeer sterk seizoen bij Bayer Leverkusen. Dit seizoen kwam de Nederlander 48 keer in actie voor de Duitsers en twintig keer was hij betrokken bij een doelpunt. Negen keer zelf als doelpuntenmaker en elf maal assisteerde hij een van zijn ploeggenoten. Ondanks zijn stromachtige ontwikkeling blijft zijn debuut in het Nederlands elftal vooralsnog uit. Frimpong werd wel al meermaals opgeroepen en ging zelfs mee naar Qatar voor het WK.

Geen eindtoernooi voor Frimpong
Komende zomer staat voor het Nederlands elftal de Nations League-finales voor de deur. In eigen land mag Oranje het proberen om een toernooi op hun naam te schrijven, maar bondscoach Ronald Koeman besloot Frimpong niet op te nemen in de definitieve selectie en de voorkeur te geven aan Denzel Dumfries en Lutsharel Geertruida. Te debatteren is of dit terecht is, maar Dumfries staat komende week in de finale van de Champions League en Geertruida kende een zeer sterk seizoen bij Feyenoord wat bekroond werd met het landskampioenschap. Onder Louis van Gaal zat Frimpong meermaals bij de selectie, maar sinds Koeman aan het roer staat heeft de vleugelverdediger zich nog niet hoeven melden in Zeist en dat ging hem niet in de koude kleren zitten.

Een oproep voor Jong Oranje leek een logisch vervolg voor Frimpong. Dat team begint over drie weken aan het EK onder 21, maar de Nederlander besloot zelf verstek te laten gaan aan het toernooi. "De meest opvallende afwezige in onze selectie is Jeremie Frimpong. Hij koos ervoor om zich, nadat hij niet geselecteerd was voor Oranje, niet beschikbaar te stellen voor Jong Oranje", vertelt bondscoach Erwin van de Looi over zijn afwezigheid tegenover het Algemeen Dagblad.

Gevolgen
De gevolgen voor Frimpong zullen naar verwachting klein zijn. Eerder dit seizoen besloot Sven Botman zich af te melden voor Jong Oranje en dat viel niet in goede aarde bij Van de Looi. "Ik ben teleurgesteld. Als je onderdeel van de groep bent, dan hoor je daar gewoon bij te zijn en hoor je niet al te makkelijk af te zeggen", sprak de bondscoach destijds. Voor komende zomer mag Botman zich melden bij het Oranje van Koeman waardoor er van reprimandes geen sprake is.

Toch lijkt het een zware kluif te gaan worden voor Frimpong. De concurrentie op rechtsback is namelijk moordend. Koeman besloot Geertruida en Dumfries op te roepen, maar Kenny Tete viel eveneens af. Bij Jong Oranje melden zich Devyne Rensch en Milan van Ewijk waardoor er ook vanuit de jeugd genoeg doorkomt. Mocht Frimpong geen heil zien in een carrière bij Oranje kan hij er voor kiezen om bij Ghana aan de slag te gaan. De geboren Amsterdammer heeft een dubbele nationaliteit waardoor hij er altijd nog voor kan kiezen om voor het Afrikaanse land uit te komen.

Komende zomer lijkt Frimpong een stap te gaan maken naar de Premier League. Manchester United is erg gecharmeerd van de back, maar meerdere ploegen zetten naar verluidt in op zijn komst. Wellicht kunnen de spotlights van de Engelse competitie de Nederlander helpen om in Oranje te komen. 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!