Opinie

'In Amsterdam hadden ze een fortuin te besteden, maar iedere beslissing was fout'

'In Amsterdam hadden ze een fortuin te besteden, maar iedere beslissing was fout'

25-04-2023 07:40

Ruud Gullit is onder de indruk van de ontwikkeling van het Nederlandse voetbal. Dat schrijft de voormalig aanvaller in zijn column voor De Telegraaf. Hij vindt het apart dat er bij Ajax af en toe verbazing heerst over de prestaties van de concurrenten en stelt dat de Amsterdammers, die een uitermate slecht seizoen beleven, meer types als Lisandro Martínez en Edson Álvarez nodig hebben.

"Ik zie voor het eerst in jaren een enorme verandering in Nederland als voetballand, omdat we met z'n allen gewend zijn geraakt aan het feit dat Ajax zo dominant was", zo schrijft de Europees kampioen van 1988. "Nu dat niet langer het geval is, merk ik aan de mensen in mijn omgeving – iedereen weet dat ik veel vrienden heb die voor Ajax zijn – dat ze dit heel vreemd vinden."

Hij stoort zich meest aan het feit dat er bij sommige Ajacieden verbazing zou heersen rondom de uitstekende prestaties van Feyenoord en PSV. "Dat is een verkeerde observatie. In onze periode bij AC Milan hadden Marco van Basten, Frank Rijkaard en ik door dat ons publiek verwend raakte als AC Milan steeds won. Maar je kan toch niet zo verwend raken dat de kwaliteit van de tegenstanders je ontgaat?"

Gullit noemt de ontwikkelingen van alle Nederlandse topclubs (waaronder ook AZ en FC Twente) uitstekend, maar richt vooral zijn complimenten aan het adres van Feyenoord. "Dat is het meest indrukwekkend. Want Feyenoord heeft het ook in Europa uitstekend gedaan. En Feyenoord heeft met Orkun Kökçü een geweldige voetballer in huis. Als je toch ziet hoe die tegen AS Roma speelde, dat was werkelijk fantastisch. Zo volwassen en zo goed dat je nu al weet dat die niet meer te behouden is."

"De middelen van al deze clubs, inclusief koploper Feyenoord, zijn natuurlijk veel beperkter dan die van Ajax", zo vervolgt hij. "In Amsterdam hadden ze een fortuin om te besteden op de transfermarkt, maar elke beslissing die ze namen was fout. Dan zie je dus hoe moeilijk het is om met geld de juiste spelers binnen te halen. Kijk maar naar Chelsea, waar 500 miljoen in de selectie werd gepompt en het resultaat dramatisch is."

Volgens Gullit hebben de Amsterdammers echter nog zeker kwaliteit in huis. "Maar als hard werken wint van het talent wil talent niet hard werken. Dat is er eentje om over na te denken. Spelers die wél konden werken zijn er niet meer. Lisandro Martínez, die ze zelf ook niet opleidden, is weg." Ook het ontbreken van Edson Álvarez tegen PSV viel hem meteen op. "Prompt zag je dat Ajax geen speler meer achter de hand had om hem te vervangen. Die types heb je nu het hardste nodig. Waar je als club altijd op neerkeek, heb je nu niet in huis en leid je niet op ook. Je kunt niet alleen op paradepaardjes leunen en als die zijn verkocht en je hebt de andere types niet in huis, heb je een probleem."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!