Ajax blijft in het spoor van koploper Feyenoord met nipte zege op Vitesse

26-02-2023 16:24 Laatste update: 16:25
1

Ajax heeft zondagmiddag een belangrijke overwinning geboekt op bezoek bij Vitesse. De Amsterdammers kwamen in de eerste helft nog op achterstand, maar wisten uiteindelijk met 1-2 aan het langste eind te trekken. Het gat met koploper Feyenoord, dat eerder op de dag won van Fortuna Sittard, werd zodoende weer verkleind tot drie punten.

Trainer John Heitinga koos ervoor om weer met vier verdedigers te gaan spelen. Daardoor begon Owen Wijndal weer in de basis en moest Calvin Bassey genoegen nemen met een reserverol. Afgelopen donderdag startte de Nigeriaan nog in de met 3-1 verloren Europa League-wedstrijd tegen Union Berlin.

Ajax begon vrij aardig, maar de eerste grote opgelegde kans was voor Vitesse. Na een halfuur verscheen Matus Bero oog-in-oog met Ajax-doelman Géronimo Rulli. Een vrijwel onmisbare mogelijkheid werd met het been gekeerd door de Argentijn. Via de daaropvolgende corner was het wel raak voor de thuisploeg. Marco van Ginkel werd geen strobreedte in de weg gelegd en kon zodoende hoog binnenkoppen voor zijn eerste Vitesse-goal sinds 2013.

Lang kon de ploeg van Phillip Cocu niet van de voorsprong genieten, want amper twee minuten later trok Davy Klaassen de stand alweer gelijk na een hachelijke situatie vanuit een vrije trap. Bassey kwam in de rust binnen de lijnen voor Steven Berghuis. Edson Álvarez schoof daardoor een plekje naar voren, richting het middenveld.

Dat betaalde zich direct uit. De Mexicaan werd meegestuurd met een corner en kopte de voorzet van Dusan Tadic - die zijn 150e eredivisieduel speelde voor de Amsterdammers - kiezelhard binnen voor de 1-2. Het was zijn eerste van het seizoen. Een kwartier voor tijd moest Wijndal aan de noodrem trekken toen Bero vogelvrij op weg naar het doel leek te gaan. De linksback kwam er met geel nog goed vanaf, want de weg naar doelman Rulli was nog lang. Even later werd hij gewisseld voor Jorrel Hato. Het late slotoffensief leverde helaas voor de thuisploeg niets meer op.

Zodoende pakt Ajax de vijfde competitiezege op rij en hijgt het koploper Feyenoord weer in de nek. Komende donderdag mag de ploeg weer aan de bak. Dan staat om 21.00 uur de kwartfinale van de beker tegen De Graafschap op het programma.