Ajax profiteert van misstappen concurrentie en staat weer tweede in de Eredivisie

19-02-2023 18:35 Laatste update: 18:36
4

Ajax heeft zondagmiddag optimaal geprofiteerd van de misstappen van de concurrentie. Waar AZ, PSV en FC Twente hun wedstrijden niet wisten te winnen, deden de Amsterdammers dat wel. In eigen huis werd Sparta Rotterdam met 4-0 over de knie gelegd. Daardoor staan De Godenzonen momenteel op de tweede plaats in de Eredivisie.

Trainer John Heitinga voerde ten opzichte van de wedstrijd tegen Union Berlin van afgelopen donderdag (0-0) één wijziging door. Hij koos ervoor om Edson Álvarez in de defensie op te stellen. Calvin Bassey was daarvan het slachtoffer. De Nigeriaan begon op de bank. Zodoende was er op het middenveld een plekje vrij gemaakt voor Davy Klaassen.

Ajax schoot uit de startblokken en kwam na zes minuten al op voorsprong. Een voorzet vanaf rechts werd bij de tweede paal goed teruggelegd door Klaassen. Dusan Tadic sloot aan en mocht zodoende aanleggen voor de openingstreffer. Vlak daarna leek Sparta de stand alweer snel gelijk te trekken, maar het schot van Koki Saito zeilde net langs de paal.

Halverwege de eerste helft werd het ook al 2-0 voor Ajax. Deze keer was Tadic zelf de aangever met een leep lobje op Kenneth Taylor. De middenvelder rondde vervolgens strak en koelbloedig af. Ajax ging dus met een goed gevoel richting de kleedkamer en kwam ook in de tweede helft nauwelijks in de problemen. Steven Bergwijn probeerde het een aantal keer, maar kwam vaak ongelukkig uit. Na een actie in de zestien werd hij gevloerd door Shurandy Sambo, waarna een strafschop dankzij ingrijpen van de VAR het gevolg was. Die werd overtuigend binnengeschoten door aanvoerder Tadic. De Serviër maakte zodoende zijn tweede van de avond. Mohammed Kudus deed vijf minuten voor tijd nog een duit in het zakje met een prachtige vrije trap, waardoor er een eindstand van 4-0 op het scorebord stond.

Ajax staat na zondagmiddag weer op de tweede plaats in de Eredivisie, op drie punten achterstand van koploper Feyenoord. Met nog twaalf wedstrijden te gaan zijn de Amsterdammers dus nog volop in de race voor het landskampioenschap. Onder Heitinga werd nog geen enkele officiële wedstrijd verloren.