Nieuws

FIFA werkt aan nieuw systeem om buitenspel beter te registreren

FIFA werkt aan nieuw systeem om buitenspel beter te registreren

29-12-2021 20:31

 De FIFA is bezig met de ontwikkeling van een nieuw systeem om buitenspel te registreren. Scheidsrechterbaas van de wereldvoetbalbond Pierluigi Collina ontvouwt de plannen voor de nieuwe technologie, die mogelijk tijdens het WK 2022 in gebruik genomen wordt.  

In gesprek met La Gazetta dello Sport bespreekt de voormalig toparbiter de mogelijke vernieuwing. "We weten dat de lijnen die getrokken worden niet altijd honderd procent accuraat zijn. Daarom werken we bij de FIFA aan een technologie die sneller en betere antwoorden kan geven. Dit staat bekend als semiautomatisch buitenspel", tekent de Italiaanse krant op.  

De bedoeling is dat het systeem met behulp van tien tot twaalf extra camera's sneller en beter buitenspel kan registreren. Daarnaast zullen de nieuwe camera's alle ledematen van betrokken spelers volgen en vijftig beelden per seconde verwerken.  

Collina is in over het algemeen tevreden met de VAR en ziet de 'positieve impact terug in het voetbal'. Toch werkt het hulpmiddel voor scheidsrechters nog niet perfect. "Er zijn bepaalde gebieden waar de VAR zich nog kan verbeteren en buitenspel is er daar één van. We weten dat het soms lang kan duren om buitenspel te checken, zeker als het heel weinig scheelt." 

"Bij de beslissing of het buitenspel is of niet gaat het niet alleen om waar een speler staat, maar ook of hij betrokken is bij het spel. De technologie kan een lijn trekken." Over wie het eindoordeel heeft laat de voormalig leidsman geen twijfel bestaan. "De beoordeling blijft in handen van de scheidsrechter. Dat is en blijft cruciaal." 

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!