Interview

Marokko vol uitblinkers 'groeit in het toernooi': 'Als je dit laat zien op een WK'

Marokko vol uitblinkers 'groeit in het toernooi': 'Als je dit laat zien op een WK'

09-12-2022 13:15
Author profile picture

Daan Jurgers

Brahim Darri speelde in Nederland voor clubs als Vitesse, NEC Nijmegen en Heracles Almelo en via veel omwegen belandde de aanvaller deze zomer in Qatar bij Al Mesaimeer Sports Club. Dit maakt het voor de technicus mogelijk om bij alle wedstrijden van Marokko aanwezig te zijn. Darri maakte de stunt tegen Spanje van dichtbij mee en heeft grootse verwachtingen.

Marokko verraste dinsdag vriend en vijand door Spanje in de achtste finale te verslaan na penalty’s. "Ik zat in het stadion", aldus Darri. "Die penaltyreeks….Dat was natuurlijk een wedstrijd op zich. We hebben het nu over Marokko-Spanje, maar ik heb het hele proces meegemaakt. Het was echt elektrisch. Ik snap bijna dat die Spanjaarden de penalty's misten. De ambiance was zó intens." De meeste mensen in het stadion waren overduidelijk voor de ploeg van bondscoach Walid Regragui, merkte de vleugelspits. "Het zat helemaal vol met mensen in het rood. Spanje is natuurlijk ook rood, maar je merkte het ook toen Marokko de penalty’s scoorde. Dan was het veel gejuich, terwijl er bij Spanje alleen maar boegeroep klonk. Ik betrapte mezelf dat ik daar ook even aan meedeed", lacht Darri.

Darri wist dat het Marokkaanse elftal tot veel instaat was, maar dit had niemand voorspeld. "Vooraf hoop je altijd dat ze de poule doorkomen, omdat ze dat al nog niet zo vaak behaald hebben", aldus de aanvaller, die ziet dat Regragui een belangrijke rol speelt in het succesverhaal. "Ja, absoluut. Hij doet het fantastisch. Hoe ze samen voetballen, hoe ze vechten, dat is niet normaal. Met de nieuwe bondscoach hebben ze heel weinig tegendoelpunten. Bijna geen één. Ze groeien wel echt in het toernooi. De eerste wedstrijd tegen Kroatië was afzien van beide kanten. De tweede wedstrijd, die gewonnen werd van België, was super cruciaal. Van Canada wonnen ze ook en dan sta je tegen Spanje. Bij WK-voetbal, los van Zuid-Korea tegen Portugal, is het allemaal aan elkaar gewaagd. Ziel en zaligheid gaat dan tegen elkaar tekeer."

Tegen Spanje kwam het uiteindelijk dus aan op penalty's. Spanje miste de eerste drie, terwijl Marokko er wel twee tegen de touwen wist te schieten. Het was vervolgens aan Achraf Hakimi om het tegen zijn geboorteland, de rechtsback werd geboren in Madrid, te beslissen. Dat deed de Marokkaan met een panenka. "Moet je voorstellen dat je met díé druk zoiets doet. Ik heb de goal op video staan en heel mijn telefoon staat gewoon te trillen na die goal. Dat betekent echt dat je een grote persoonlijkheid bent. Dit is echt de beslissende penalty. Ik dacht nog: laat ze niet terugkomen in die reeks. Maar hij flikte het gewoon."

'Met afstand de beste speler'

Volgens Darri steekt echter niet Hakimi, maar Hakim Ziyech er dit WK met kop en schouders bovenuit. "Als ik in het stadion zit te kijken en alles live zie, dan vind ik Ziyech met afstand de beste speler. Hij heeft zoveel gogme en spelintelligentie. Tuurlijk heeft Marokko een heel goed team. Je hebt Hakimi die negentig minuten op en neer blijft denderen. Je hebt Mazraoui. Ook Boufal is een hele goede dribbelaar. Maar als ik echt een absolute sterspeler moet opnoemen dan is dat wel Ziyech."

Toch is er naast Ziyech nog een opvallende uitblinker dit toernooi. Sofyan Amrabat overtuigde niet bij Feyenoord, maar via een omweg lijkt de middenvelder hard op weg naar de absolute top. "Ik betrap mezelf erop dat ik die naam niet opnoem. Dat vind ik zelf ook apart. Tegen Spanje was hij, los van de keeper Bono met zijn heldenrol, met afstand de Man of the Match. Hij zat echt overal tussen. Ik heb nog een paar keer tegen hem gespeeld. Toen was het al een pitbull, maar nog niet zo gespierd. Als je hem ziet lopen op het veld, dan zie je dat het echt een man is geworden. Bikkelhard. Hij loopt overal. Die speelt echt een toptoernooi."

Een toptransfer voor Amrabat sluit Darri dan ook niet uit. "Als je dit laat zien op een WK. Je speelt tegen Spanje en tegen middenvelders als Kevin De Bruyne. Hij heeft ze allemaal bijna constant in zijn broekzak. Als je dan voetballend ook nog je ding kan doen, dan ben je klaar voor een volgende stap. Hij is klaar voor een volgende stap."

Abdelhak Nouri

Na de stunt werd er door het Marokkaanse elftal ook nog aandacht geschonken voor een eerbetoon aan Abdelhak Nouri. Met Amrabat in het midden ging de gehele selectie op de foto met een shirt van de ooit zo getalenteerde dribbelaar. Darri was ervan onder de indruk. "Het gebaar dat ze maakte naar Nouri vond ik ook prachtig. Het was super attent. Ze bereiken iets waardoor je bijna alles vergeet, maar ze denken er toch aan om een eerbetoon naar hem te doen. Marokko is echt een eenheid op dit moment. Ik had wel verwacht dat ze het goed zouden doen, maar niet zo goed. Ik geef ze nu zelfs een goede kans tegen Portugal. Zo snel kan het gaan in het voetbal."

Ondanks dat Marokko in de kwartfinale van het WK staat, bestaat niet de gehele selectie uit absolute topspelers. Darri krijgt vaak de vraag of hij met iets meer geluk en de juiste keuzes niet ook erbij had kunnen zijn. "Mensen zeggen dan: je had daar kunnen staan. Het is gelopen hoe het gelopen is. Tuurlijk heb ik ook een beetje verkeerde keuzes gemaakt. Als je dan in het stadion zit dan denk je wel: had ik maar wat meer gefocust. Dat is altijd achteraf."

"Het is wel een motivatieboost", vervolgt Darri. "Er komt over vier jaar weer een WK. Dan ben ik 32. Dan hoor je op je absolute top te zijn, een beetje erover misschien. Ik zeg nooit 'nooit'. Het is niet dat ik erop hoop, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Er zijn ook genoeg jongens met wie ik heb gespeeld die het net niet gehaald hebben. Zakaria Labyad, Oussama Tanane of Yassin Ayoub. Soms loopt je carrière net anders, maar als zij daar nu hadden gespeeld zou je niet denken: Oh, wat doen ze daar. Je bent waar je bent. Ik ben wel dankbaar dat ik als supporter aanwezig kan zijn en dat ze zo ver komen vind ik hartstikke mooi."

Zaterdag neemt Marokko het om 16.00 uur op tegen Marokko in de kwartfinale van het WK in Qatar. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s