Nieuws

Maaskant over Eredivisiejaren van Van Dijk: 'Werd gevolgd door PSV en Feyenoord'

Maaskant over Eredivisiejaren van Van Dijk: 'Werd gevolgd door PSV en Feyenoord'

15-11-2022 17:28
1

Virgil van Dijk is tijdens het WK de onomstreden aanvoerder van Oranje. De 31-jarige verdediger behoort tot de beste voetballers van het moment, maar speelde nooit in de top van de Eredivisie. Zijn oud-coach bij FC Groningen, Robert Maaskant, vertelt aan het Brabants Dagblad waarom.

"Hij werd gevolgd door PSV en Feyenoord", aldus Maaskant, die Van Dijk in het seizoen 2012/2013 onder zijn hoede had. Waarom het niet tot een transfer kwam? "Feyenoord had geen geld en wat PSV betreft: er waren destijds toch wat twijfeltjes rondom Virgil. Zo maakte hij uitgerekend tégen PSV een fout waar een tegengoal uit kwam. En ik kan me nog een wedstrijd van hem met Jong Oranje herinneren, tegen Jong Italië. Toen werden ze helemaal naar God gecounterd. We hebben hem daarna wel even uit een dipje moeten trekken. Op dat soort wedstrijden word je als talent namelijk afgerekend."

Met de wetenschap van nu durven we natuurlijk te zeggen dat het allemaal lariekoek is. Het heeft Van Dijk alles behalve windeieren gelegd. Hij ging van Groningen naar Celtic en belandde via Southampton bij de wereldtop in Liverpool. Hij won in 2019 de Champions League, in 2020 de Premier League en later werd Big Virg ook nog eens verkozen tot beste speler van Europa.

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook Maaskant dat niet had verwacht. "Virgil was een rustige, vriendelijke gozer. Heel bedeesd, met die zware stem van 'm. Qua kwaliteiten sprong hij er wel echt bovenuit. Hij had toen al een fantastische trap, was snel en wendbaar voor zijn lengte. Een beest, er was nooit twijfel over of hij zou gaan spelen. Maar Virgil was absoluut niet de grote leider, hij gedroeg zich ook helemaal niet als een vedette."

Bij Oranje is hij dat inmiddels wel. Men verwacht veel van hem, ook Maaskant. "De poulefase moet geen probleem zijn, daarna begint het toernooi pas. Dan mag hij het laten zien tegen jongens als Messi en Mbappé. Dat kan hij, dat weet ik zeker, dat heeft hij ook al bewezen. Kijk: ook in mijn tijd waren er wat twijfels rondom hem. Over zijn nonchalance, bijvoorbeeld. Maar uiteindelijk is hij misschien wel de allerbeste centrumverdediger ter wereld, zo simpel is het."

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!