Van Wonderen neemt het op voor Rutte en De Jonge: 'Wij zijn dan de kwade genius'

Van Wonderen neemt het op voor Rutte en De Jonge: 'Wij zijn dan de kwade genius'

Kees van Wonderen komt op voor Mark Rutte en Hugo de Jonge, die onder vuur liggen door het huidige coronabeleid. De trainer van Go Ahead Eagles ziet gelijkenissen tussen de voetballerij en politiek Den Haag.

Van Wonderen begrijpt dat er onvrede heerst in de maatschappij, nu er harde maatregelen genomen worden om het virus in te dammen. "Máár, ligt dat aan onze leiders? Zou de horeca nu wél open zijn geweest als we Mark Rutte en Hugo de Jonge als voetbaltrainers aan de kant hadden geschoven?", vraagt hij zich af in gesprek met NRC. "Dat vingerwijzen, het zoeken naar een schuldige … dat zie je ook in het voetbal. Tegenvallende resultaten? Vroeg of laat moet iemand daarvoor boeten. Meestal wij, de trainers. Wij zijn dan de kwade genius. Vervolgens blijkt vaak al snel dat de trainer het euvel niet was."

Met de kreet dat 'beleidsbepalers weten waar ze aan beginnen' kan Van Wonderen niets. "Het ligt vaak helemaal niet aan de trainer. Het is de onmacht die op hem wordt afgereageerd, meestal door supporters. Is de trainer weg en blijft een team verliezen, dan willen ze het bestuur weg hebben. Ga zo maar door. Mijn punt is: de oorzaak ligt vaak ergens anders en toch krijgt iemand de schuld", trekt hij vanuit zijn eigen positie de vergelijking met Rutte en de Jonge.

"Dat gevoel krijg ik ook bij de pandemie en de politiek. Net als voetbalsupporters in tijden van tegenspoed meer achter hun club moeten gaan staan, vind ik dat de Nederlander dat ook moet doen. Schop niet overal tegenaan. Wees ook trots", besluit de Go Ahead-trainer positief. 

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie