Veel minder strafschoppen: Spelers zijn zich bewust van de VAR

Veel minder strafschoppen: "Spelers zijn zich bewust van de VAR"

25 november - 09:13 Laatste update: 10:54
Eredivisie 0 Reacties

Er werden vorig jaar maar liefst 115 strafschoppen weggegeven in de Eredivisie, een record. Dit jaar zien we opvallend genoeg het tegenovergestelde, het gemiddelde van 0,2 per wedstrijd tot nu toe is het laagste sinds het seizoen 2004/2005.

Feyenoord, PSV en Ajax speelden dit seizoen bij elkaar opgeteld 64 officiële wedstrijden en in al die wedstrijden is er slecht één penalty voorgekomen. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er na hetzelfde aantal wedstrijden 28. Opmerkelijke statistieken, maar oud-scheidsrechter Björn Kuipers lijkt het tegenover de NOS wel te kunnen verklaren. "Spelers zijn zich ervan bewust dat alles wat ze doen in het strafschopgebied goed bekeken wordt door de VAR", zegt de 48-jarige Oldenzaler.

De invoering van de VAR heeft volgens Kuipers ook invloed op het gedrag van de scheidsrechters. "En scheidsrechters geven alleen een penalty op het moment dat iedereen begrijpt dat het echt een strafschop is." Oftewel, het moet overduidelijk een overtreding zijn en sinds de introductie van de VAR wordt ook dat steeds beter gezien.

Voor verdedigers is er niks veranderd, legt Kuipers ten slotte uit. "Als je als verdediger je arm op een onnatuurlijke wijze buiten je lichaam houdt en daar komt de bal op, is het een strafschop. Dat was al zo."

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie