Exclusive

De tegenstanders in de poule van de Oranje Leeuwinnen op het EK vrouwenvoetbal

De tegenstanders in de poule van de Oranje Leeuwinnen op het EK vrouwenvoetbal

09-07-2022 11:30 Laatste update: 28-06-2022 14:01
1

Op 6 juli begint het EK vrouwenvoetbal 2022 in Engeland. De Oranje Leeuwinnen nemen deel aan het toernooi en zitten in Groep C. In de poule zijn Zweden, Zwitserland en Portugal de tegenstanders. VoetbalNieuws vertelt je alles wat je moet weten over de opponenten van het Nederlands elftal. 

Nederland

Plek op de wereldranglijst: 4
Bondscoach: Mike Parsons
Bijnaam: De Oranje Leeuwinnen
Aanvoerdster: Sari van Veenendaal
Recordinternational: Sherida Spitse (199 interlands)
Deelnames: 3 (2009, 2013, 2017)

Met Mark Parsons staat er sinds 2021 een Engelsman voor de spelersgroep bij het Nederlands elftal. Oranje is regerend Europees Kampioen en won de meest recente editie van het toernooi in 2017. Met Lieke Martens en Vivianne Miedema hebben de Leeuwinnen twee spelers in de gelederen die ooit werden verkozen tot beste voetbalster van de wereld. Tussen de palen staat Sari van Veenendaal, verkozen tot beste doelvrouw op het EK 2017 én het WK 2019. Andere grote namen in de Oranje selectie zijn onder meer Daniëlle van de Donk, Jill Roord, Jackie Groenen en Sherida Spitse.

ESPN publiceerde maandag een lijst met de beste vijftig voetbalsters van de wereld, waar drie speelsters van Oranje zijn terug te vinden. Roord (25) van VfL Wolfsburg haalt nog nét de top-vijftig: ze staat vijftigste. Martens (29) van Paris Saint-Germain staat op de vijftiende plaats, waar Miedema (25) van Arsenal zich bij de crème de la crème van het vrouwenvoetbal schaart met een derde plek.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Vivianne Miedema (@viviannemiedema)

Zweden

Plek op de wereldranglijst: 2
Bondscoach: Peter Gerhardsson
Bijnaam: Blågult
Aanvoerdster: Caroline Seger
Recordinternational: Caroline Seger (200 interlands)
Deelnames: 10 (1984, 1987, 1989, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009, 2013, 2017)

Peter Gerhardsson zwaait al sinds november 2016 de scepter bij het nationale vrouwenelftal van Zweden. Het laatst gewonnen stuk eremetaal is de zilveren plak die Blågult veroverde op de Olympische Zomerspelen in Tokio. In de finale was Canada na strafschoppen te sterk, nadat beide teams na 120 minuten voetbal op een 1-1 gelijkspel waren blijven steken. Het damesvoetbal in het Scandinavische land is onlosmakelijk verbonden met de ervaren 37-jarige Caroline Seger. Ze werd onder meer vijf keer verkozen tot beste middenveldster van Zweden. In 1984 werd bij de eerste deelname het toernooi direct gewonnen. Als nummer twee van de wereldranglijst is Zweden één van de favorieten voor de eindzege.

Op de ESPN-lijst prijken de namen van drie Zweedse dames: De 28-jarige Magdalena Eriksson van Chelsea is met een dertiende plaats de hoogst genoteerde naam op de prestegieuze ranking. Verder staan ook Stina Blackstenius (26) van Arsenal en Fridolina Rolfo (28) van FC Barcelona in de lijst. Eerstgenoemde dame is aanvalster en vindt zichzelf terug op de 23ste plaats, waar de verdedigster van Barça de nummer 32 van de wereld is.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Magdalena Eriksson (@magdalenaeriksson16)

Zwitserland

Plek op de wereldranglijst: 20
Bondscoach: Nils Nielsen
Bijnaam: La Nati
Aanvoerdster: Lia Wälti
Recordinternational: Lara Dickenmann (135 interlands)
Deelnames: 1 (2017)

Zwitserland gaat voor de tweede keer op rij deelnemen aan het EK vrouwenvoetbal. Vóór 2017 waren zij nooit eerder actief op het eindtoernooi. Met Nils Nielsen staat er een coach aan het roer die al eerder ervaring opdeed als bondscoach. Tussen 2013 en 2017 was de Deen bondscoach van zijn vaderland. Vanaf 2018 is hij de eindverantwoordelijke van het Alpenland. De grootste sterren in de selectie zijn Arsenal's Lia Walti (29), Paris Saint-Germain's Ramona Bachmann (31) en Barcelona's Ana-Maria Crnogorcevic (31). Geen van de speelsters staan echter in de top-vijftig van de ESPN-lijst.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Lia Wälti (@liawaelti)

Portugal

Plek op de wereldranglijst: 30
Bondscoach: Francisco Neto
Bijnaam: A Selecção das Quinas
Aanvoerdster: Cláudia Neto
Recordinternational: Carla Couto (145 interlands)
Deelnames: 1 (2017)

Aanvankelijk zou Rusland deelnemen aan het EK 2022 nadat zij na de play-offs om kwalificatie Portugal hadden uitgeschakeld. Door de oorlog die het land ontketende in Oekraïne besloot de UEFA Rusland deelname aan het eindtoernooi te ontzeggen. A Selecção das Quinas nam de plek in. Gezien de dertigste plaats op de wereldranglijst lijkt Portugal een hels karwei te wachten, met toplanden als Nederland en Zweden in de poule. Maar liefst 21 van de 23 namen in de selectie zijn nog altijd actief in eigen land. Alleen doelvrouw Inês Teixeira Pereira (Servette FC) en Tatiana Pinto (Levante UD) spelen niet in Portugal. Net als Zwitserland levert ook het land aan de Atlantische Oceaan geen afgevaardigden in de ESPN-lijst.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Tatiana Pinto (@tatiana.pinto11)

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!