Breaking news

Oranje Leeuwinnen dankzij 0-7 tegen Vietnam als poulewinnaar naar laatste 16 WK

Oranje Leeuwinnen dankzij 0-7 tegen Vietnam als poulewinnaar naar laatste 16 WK

01-08-2023 10:57 Laatste update: 11:09

De Oranje Leeuwinnen hebben zich als poulewinnaar gekwalificeerd voor de knock-outfase van het WK. Nederland walste in Nieuw-Zeeland met 0-7 over Vietnam heen en zag tegelijkertijd hoe concurrent Verenigde Staten dat tegen Portugal totaal niet voor elkaar wist te boksen: 0-0.

Oranje begon meer dan voortvarend aan het duel. Na amper 25 minuten stond er door treffers van Lieke Martens, Katja Snoeijs, Esmee Brugts en Jill Roord al een 0-4 voorsprong op het scorebord. Vooral de goal van Brugts was van absolute schoonheid. De buitenspeelster van PSV haalde vanaf een meter of dertig uit en plaatste de bal in de verre hoek.

Het nogal naïef ogende Vietnam had zodoende helemaal niets in de melk te brokkelen. Vlak voor rust zorgde Daniëlle van de Donk met een intikker uit de rebound ook nog voor de 0-5, waardoor Nederland ging rusten als virtuele poulewinnaar. Bij het andere duel tussen Portugal en de VS stond het op dat moment namelijk nog 0-0.

Van de Donk werd in de rust samen met Victoria Pelova naar de kant gehaald. De 17-jarige Wieke Kaptein kwam voor haar binnen de lijnen, die daarmee de jongste WK-debutant voor Oranje ooit werd. Zij was in de tweede helft getuige van de tweede goal van Brugts, die op vrijwel identieke wijze de 0-6 tegen de touwen joeg. Vlak voor het einde van de reguliere speeltijd maakte ook Roord haar tweede, door nummer zeven binnen te koppen. Oranje bereikte zodoende eveneens de grootse WK-zege ooit.

Nederland speelt aanstaande zondag in de achtste finales om 04.00 uur 's nachts tegen de nummer twee uit poule G. Dat lijkt op dit moment Italië te gaan worden.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!