Zo verliepen de laatste zes ontmoetingen tussen Bayern München en Real Madrid

8 mei - 10:30 Laatste update: 10:30

Grootmachten Bayern München en Real Madrid nemen het woensdagavond in het Santiago Bernabéu tegen elkaar op in de halve finale Champions League. Beide ploegen troffen elkaar al vaker in het verleden tijdens het miljardenbal. VoetbalNieuws.nl neemt je mee naar de laatste zes dubbele confrontaties tussen beide clubs.

Dit is hoe de laatste ontmoetingen tussen Bayern München en Real Madrid verliepen

2006/07: De snelste CL-goal ooit gemaakt door Roy Makaay

In het seizoen 2006/07 troffen beide ploegen elkaar in de achtste finales van de Champions League. De Duitsers trokken in de dubbele confrontatie aan het langste eind op basis van uitdoelpunten. Na een 3-2 nederlaag in Madrid werd het in München 2-1. Bij de wedstrijd in München maakte Roy Makaay namens Der Rekordmeister al na tien seconden de openingstreffer. Namens de Koninklijke scoorde Ruud van Nistelrooy nog de late aansluitingstreffer, maar die mocht niet baten.

2011/12: Bayern vanaf elf meter te sterk

In het seizoen 2011/12 troffen beide grootmachten elkaar in de halve finale. In Zuid-Duitsland won de ploeg van Jupp Heynckes de heenwedstrijd met 2-1 en die stand stond na 120 minuten ook op het bord in Madrid. Uiteindelijk moest de beslissing vanaf elf meter komen. Manuel Neuer pakte hierbij een hoofdrol door de strafschoppen van Cristiano Ronaldo en Kaka te stoppen. Sergio Ramos schoot vervolgens hoog over nadat Philipp Lahm zijn inzet gekeerd zag worden door Iker Casillas. Daarna zorgde Bastian Schweinsteiger met zijn penalty ervoor dat Bayern München naar de finale in de eigen Allianz Arena ging. Uiteindelijk verloor de ploeg van Jupp Heynckes in de finale na strafschoppen van Chelsea. Arjen Robben had een negatieve hoofdrol in deze finale door in de verlenging een strafschop te missen.

2013/14: Oppermachtig Real Madrid

In het seizoen 2013/14 nam Real Madrid in de halve finale revanche tegen Bayern München. In Madrid won de formatie van Carlo Ancelotti met 1-0 van de titelhouder op dat moment. Een week later in München stonden de Madrilenen voor rust al op een 0-3 voorsprong dankzij twee goals van Sergio Ramos en een goal van Cristiano Ronaldo. Vlak voor het einde van de wedstrijd maakte Ronaldo nog de 0-4 waardoor Real Madrid voor het eerst in twaalf jaar weer de finale van de Champions League bereikte. Uiteindelijk won de ploeg van Carlo Ancelotti na verlenging van stadsrivaal Atlético Madrid.

2016/17: Real Madrid te sterk na discutabele return

In het seizoen 2016/17 kwamen beide clubs elkaar tegen in de kwartfinale. Na een 1-2 overwinning voor Real Madrid in München moesten de Duitsers minimaal twee keer scoren in Madrid om uitzicht te houden op de halve finale. Dit lukte dankzij een penalty van Robert Lewandowski en een eigen goal van Sergio Ramos nadat Cristiano Ronaldo namens de Madrilenen nog de 1-1 op het bord had gezet. Na 90 minuten stond het dus wederom 1-2 en kwam het aan op een verlenging.

Bayern speelde in de verlenging met 10 man aangezien Arturo Vidal in de 84ste minuut een discutabele tweede gele kaart kreeg van de Hongaarse scheidsrechter Viktor Kassai. Uiteindelijk trok Real Madrid in de verlenging de wedstrijd naar zich toe door met 4-2 te winnen. De 2-2 en 3-2 van Cristiano Ronaldo zorgden ook voor veel discussie. Bij de gelijkmaker stond Ronaldo overduidelijk in buitenspelpositie en ook bij de 3-2 leek de Portugees in buitenspelpositie te scoren. Uiteindelijk scoorde Marco Asensio de 4-2 en velde daarmee het vonnis over Der Rekordmeister. Voor Philipp Lahm en Xabi Alonso betekende dit hun laatste wedstrijd in de Champions League.

2017/18: Geen derde finale met Bayern voor Jupp Heynckes

In het seizoen 2017/18 kwamen beide grootmachten elkaar weer tegen. Dit keer was de inzet een plek in de finale. De heenwedstrijd vond plaats in München en wederom wonnen de Madrilenen met 1-2 waardoor Bayern wist wat het te doen stond in Madrid. In de return namen de Duitsers na drie minuten al de leiding via Joshua Kimmich. Nog geen tien minuten later stond via Karim Benzema de 1-1 op het bord.

Meteen na rust maakte diezelfde Benzema de 2-1 na een flinke ketser van doelman Sven Ulreich. In de 63ste minuut kwam de ploeg van Jupp Heynckes via Real Madrid-huurling James Rodriguez nog langszij, maar verder dan dat kwam Der Rekordmeister niet en dus kwamen de Madrilenen weer als winnaar uit de strijd.

Voor Jupp Heynckes betekende dit geen derde Champions League-finale met Bayern München. Heynckes haalde namelijk al twee keer eerder de finale met Bayern. In 2012 was Chelsea te sterk en in 2013 won Bayern met 1-2 van Borussia Dortmund en legde de ploeg dat jaar ook beslag op de treble.

2023/2024: Spetterend gelijkspel in München

Het heenduel in de Allianz Arena leverde meteen veel spektakel op tussen beide ploegen. Real Madrid zakte vooral in en in de beginfase van de wedstrijd kreeg Bayern München kans op kans. Echter lukte het de formatie van Thomas Tuchel niet om te scoren. Met de eerste aanval aan de andere kant was het wel raak. Toni Kroos bediende Vinicius Júnior met een geweldige assist en de Braziliaan wist wel raad met de kans oog-in-oog met Manuel Neuer.

Na rust was het echter een heel ander verhaal. Bayern vloog uit de startblokken en Leroy Sané bekroonde dat harde werk met de eerste treffer. Andriy Lunin hoorde de bal alleen voorbij komen bij de eerste paal, waarna de raket van de Duitser zich in het net boorde. Niet veel later was het weer raak, want Harry Kane mocht aanleggen vanaf elf meter. Lunin was weer kansloos en zo vielen er twee treffers voor Der Rekordmeister in vier minuten tijd.

Hoewel Bayern de wedstrijd in handen genomen leek te hebben, bleek niets minder waar. Matthijs de Ligt moest toekijken met een blessure en zijn vervanger Kim Min-jae ging de fout in. Rodrygo ging naar het gras en de bal ging wederom op de stip. Vinicius rondde koel af voor zijn tweede van de avond, maar belangrijker was de 2-2 stand die de Madrilenen mee naar huis nemen. In Spanje zal de beslissing moeten gaan vallen wie Borussia Dortmund treft in de finale.

Wil jij op de hoogte blijven van al het grote voetbalnieuws? Dan is de VoetbalNieuws-app perfect voor jou! Download hier de app uit de Play Store en klik hier voor de App Store. Al het grote nieuws direct op je telefoon!