Xavier Mbuyamba speelt met defibrillator na hartproblemen

Dit zegt Volendam-verdediger Mbuyamba over zijn hartproblemen als profvoetballer

16 mei om 08:13

In zijn eerste wedstrijd met een onderhuidse defibrillator heeft Xavier Mbuyamba een bitterzoete terugkeer ervaren. De 22-jarige verdediger van FC Volendam speelde zondag tegen FC Twente, een duel dat eindigde in een zware 7-2 nederlaag. Ondanks het verlies is er een positieve noot: Mbuyamba's gezondheid.

"Ik ben gewoon dezelfde," vertelt Mbuyamba in gesprek met De Telegraaf, ondanks de recent ontdekte hartritmestoornis waarvoor hij nu met een defibrillator speelt. Deze ingreep, die nodig bleek na de diagnose, biedt hem veiligheid tijdens de wedstrijden. "Als ze er niet achter waren gekomen, had ik een verhoogde kans op een hartstilstand gehad", zegt hij, verwijzend naar het geval van Christian Eriksen.

Mbuyamba, die een groot deel van het seizoen miste door medisch onderzoek, was blij om weer op het veld te staan. "Ik voelde me eindelijk weer voetballer," licht hij toe. De verdediger, die zijn jeugd doorbracht bij topclubs als FC Barcelona en Chelsea, benadrukt zijn dankbaarheid jegens de medici die zijn afwijking ontdekten en behandelden.

De nederlaag was pijnlijk, maar Mbuyamba koestert het feit dat hij zonder belemmeringen van het defibrillatorapparaat kon spelen. "Ik denk er tijdens trainingen en wedstrijden eigenlijk helemaal niet aan en voel het ook helemaal niet zitten", aldus Mbuyamba. Het apparaat biedt hem de nodige bescherming zonder zijn spel te beïnvloeden, een geruststelling voor zowel de speler als zijn supporters.