Exclusive

Wie is Taylor Booth, de Utrecht-groeibriljant waar Ajax en PSV achteraan zitten?

Wie is Taylor Booth, de Utrecht-groeibriljant waar Ajax en PSV achteraan zitten?

07-03-2023 18:00 Laatste update: 18:31

Taylor Booth speelt dit seizoen de pannen van het dak bij FC Utrecht. De Amerikaanse middenvelder, die tot dusver achttien Eredivisie-duels achter zijn naam heeft staan, geniet interesse van binnen- én buitenlandse topclubs. Wie is de groeibriljant van de Domstedelingen eigenlijk? VoetbalNieuws stelt hem aan je voor.

Booth werd op 31 mei 2001 geboren in Eden, Verenigde Staten. Als baby leed hij aan torticollis, ook wel scheefhals genoemd. De zorgen waren groot en de jonge Taylor kreeg als baby vijf maanden lang dagelijks fysiotherapie. Uiteindelijk kwam het goed en speelde de talentvolle Amerikaan, die tevens ook over een Italiaans paspoort beschikt, tot 2016 in de jeugdopleiding van La Roca. Vervolgens maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van Real Salt Lake, waar hij zich uiteindelijk enkele jaren verder zou ontwikkelen. 

Avontuur in München
Op zestienjarige leeftijd trok Booth naar Bayern München. Der Rekordmeister zag veel potentie in de Amerikaanse middenvelder, waardoor hij op zeer korte termijn al mee mocht spelen bij het tweede elftal van Bayern, dat uitkomt in de 3. Liga.

Een echte doorbraak in Duitsland bleef uit. De Duitse grootmacht besloot Booth daarom in de winterstop van het seizoen 2020/2021 te verhuren aan het Oostenrijkse Sankt-Pölten. Na een goed half jaar, waarin de Amerikaan zeventien wedstrijden speelde in de Oostenrijkse competitie, keerde hij terug naar München.

Op 25 augustus 2021 werd hij beloond voor zijn harde werk en maakte de talentvolle middenvelder zijn officiële debuut voor Bayern in de eerste ronde van het Duitse bekertoernooi. In het seizoen 2021/2022 kwam Booth uiteindelijk vijftien keer in actie voor de beloftenploeg.

Transfer naar FC Utrecht
FC Utrecht besloot Booth afgelopen zomer transfervrij over te nemen van Der Rekordmeister. In Stadion Galgenwaard zette de Amerikaan zijn handtekening onder een contract tot medio 2025. Hij maakte op 6 augustus 2022 zijn officiële debuut tegen RKC Waalwijk (2-2). Tot dusver kwam groeibriljant achttien keer in actie voor de Domstedelingen, waarin hij goed was voor twee treffers en drie assists. In de maand november werd Booth uitgeroepen tot Eredivisie Speler van de Maand.

Interesse uit binnen- én buitenland
De Telegraaf meldde dinsdagochtend dat Ajax en PSV Booth een 'interessante speler vinden'.  Mocht één van de twee clubs door willen pakken, dan zal het wel flink de concurrentie aan moeten gaan. Voetbal International schreef maandag namelijk dat de 21-jarige Amerikaan hoog op de lijst staat bij verschillende clubs uit Engeland, Spanje en België. Eén van deze clubs zou zelfs Champions League-voetbal spelen. Utrecht zou naar verluidt 8,5 miljoen euro willen ontvangen.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!