Interview

Spakenburg vol vertrouwen: 'Tegen Ajax, Feyenoord of PSV gaan we hetzelfde doen'

Spakenburg vol vertrouwen: 'Tegen Ajax, Feyenoord of PSV gaan we hetzelfde doen'

01-03-2023 20:00 Laatste update: 20:14
1

Spakenburg verraste dinsdagavond vriend en vijand door FC Utrecht in de eigen Galgenwaard met 1-4 (!) te verslaan in de kwartfinale van de KNVB beker. Koen Wesdorp maakte het als basisklant op het middenveld van de amateurploeg van dichtbij mee. De oud-jeugdspeler van NAC Breda en Willem II beseft inmiddels wat zijn elftal heeft weten te flikken en kijkt uit naar de halve finale die hem staat te wachten.

"Ondertussen is het allemaal een beetje geland", laat Wesdorp weten tegenover VoetbalNieuws, die erkent dat het geloof voor de wedstrijd minder groot was dan in de voorgaande rondes van de KNVB beker. "Het geloof was minder dan tegen FC Groningen. FC Utrecht heeft in de Eredivisie laten zien hoe goed ze zijn. Ze spelen gelijk tegen AZ en PSV. Het is al jaren een goede ploeg. Groningen troffen wij op een gunstig moment." Toch wist Spakenburg ruim te winnen bij de Domstedelingen. "Iedereen heeft gezien hoe ver je kan komen als je gewoon met lef durft te spelen, van je eigen krachten uitgaat en dat negentig minuten kan volhouden. Er was zeker wel hoop en uiteindelijk bleek die hoop meer dan terecht."Spakenburg

Chaos in de rust

Na een puike eerste helft kon de tweededivisionist met een 0-1 voorsprong de kleedkamers opzoeken. "In de rust dachten er een paar al: mocht het fout gaan, dan kunnen we met opgeheven hoofd terugkijken. Je staat na 45 minuten met 0-1 voor, je speelt met lef en de ploegen zijn gelijkwaardig aan elkaar. Het was sowieso al een mooi avontuur." De spelers van Spakenburg konden moeilijk kalm blijven onder de bizarre omstandigheden. "In de rust merkte je wel veel chaos. Iedereen praatte door elkaar heen. Dan merk je wel dat iedereen er voor wilde gaan. In de rust was het geloof dat we Utrecht konden pakken honderd procent aanwezig."

Na rust leek FC Utrecht op gelijke hoogte te komen, maar de tot voor kort voor Spakenburg nog onbekende VAR bracht redding. "Ik moet toegeven dat ik over het algemeen geen fan ben van de VAR, maar sinds gisteren denk ik: hartstikke mooie toevoeging", lacht Wesdorp. "Uiteindelijk red ons dat wel. Als die goal blijft staan komen ze vroeg op 1-1, met het publiek erachter wordt het dan een hele lastige opgave. In plaats van daarvan maken wij vrij snel de 0-2. Dan loopt de wedstrijd compleet anders. Dat geeft automatisch toch een boost."

Na de 0-2 bracht Utrecht de spanning nog terug, maar uiteindelijk liep Spakenburg uit naar 1-4. "Vanaf minuut tachtig dachten we: dit kan niet meer fout gaan. Zeker kijkend naar het spelbeeld. We stonden niet met onze rug tegen de muur. Op een gegeven moment loopt het stadion leeg. Wij als amateurploeg zorgen daar dan voor. Dan besef je wel waar je mee bezig bent." Na het laatste fluitsignaal barst het Spakenburg-feest vervolgens los. "Dat is pure vreugde. Dan weet je niet wat je moet doen. Het enige waar je dan aan denkt is met 400 km/h richting het uitvak en daar zo lang mogelijk feesten en helemaal uit je plaat gaan. Dat gevoel kan je met niks anders in de wereld vergelijken."Spakenburg

Gemoedelijk in de kleedkamer, groot feest in Spakenburg

Na lange tijd op het veld te hebben gefeest met de meegereisde fans, was het in de kleedkamer opvallend rustig. "Iedereen was helemaal gebroken van de wedstrijd. We hebben in de kleedkamer nog even de muziek aangehad en heel even gek gedaan. Daarna pakte iedereen zijn telefoon erbij, want die stond natuurlijk op ontploffen. Het was een gemoedelijke sfeer. Dan begint het relativeren en besef je wat je hebt gedaan."

Dat besef werd bij aankomst in Spakenburg alleen maar groter. "Dat er nog zoveel mensen zouden zijn hadden wij ook niet verwacht. Iedereen omhelst je en je ziet overal vuurwerk en blauwe fakkels. Er stonden misschien wel meer dan duizend man, dat is niet normaal. Één groot feest. Dat zegt ook wel wat je hebt geflikt en wat dat voor de mensen betekent. Dat is extra mooi."

'Er bestaat geen slechte loting'

De voorkeur voor de volgende tegenstander van Spakenburg is duidelijk. "Ik hoop op Feyenoord. Ik woon in Rotterdam. Ik vind het een prachtige club en De Kuip is natuurlijk magisch. Feyenoord-uit zou écht een droomwedstrijd zijn." Toch maken ook ADO Den Haag, De Graafschap en sc Heerenveen nog kans op de halve finale. "Daar zaten wij ook aan te denken. Als het een beetje gek loopt kan je in de halve finale tegen De Graafschap thuis loten. Voor je het weet sta je dan in de finale. In principe bestaat er geen slechte loting voor ons. Of je krijgt een heel mooi potje, of je krijgt er een waarin je kans maakt om de finale te halen."

Na de overwinning op FC Utrecht zij Wesdorp en consorten in ieder geval voor niemand bang, ook niet voor PSV, Ajax of Feyenoord. "We gaan honderd procent hetzelfde doen als dat we tegen Groningen en Utrecht hebben gedaan. Hoe groot het klassenverschil in die wedstrijden zal zijn durf ik niet te zeggen. Dit is natuurlijk nog een niveautje hoger. We gaan in ieder geval ons eigen spel weer spelen. Ook daar zullen we met lef spelen. Als zij dan een offday hebben en wij spelen weer fantastisch, dan kan ook die halve finale heel goed gaan. In het verleden is vaak genoeg gebleken dat een topploeg eruit kan vliegen tegen een mindere club."

Zaterdag rond 22.45 uur vindt de loting voor de halve finales van de KNVB beker plaats. Spakenburg is in ieder geval zeker van een plekje in de koker.

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van al het VoetbalNieuws? Zorg dan dat je de app download (Android of Apple) en je pushmeldingen aan hebt staan, dan doen wij de rest!